Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma van Bachelor Theologie

Bij de opleiding Theologie bestudeer je de drie Abrahamitische religies en hun bronteksten. Daarnaast houd je je bezig met verschillende onderdelen van het christendom.

Eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met verschillende aspecten van de theologie. Je volgt colleges over theologische kerngebieden zoals bijbelexegese, geschiedenis van kerk en theologie, dogmatiek, theologische ethiek en pastoraaltheologie. Bij het vak Academische Vaardigheden ligt het accent op academisch schrijven en literatuuronderzoek doen. Aan het einde van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies.

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je in de kennis wat je in het eerste jaar opgedaan hebt. Je besteedt aandacht aan de actualiteit en de praktijk van het christendom wereldwijd. Ook volg je de cursus Grieks en ga je aan de slag met de teksten uit het nieuwe testament. In de faculteitsbrede FTR-minor verdiep je je samen met studenten Filosofie en Religiewetenschappen in de betekenis van je vakgebied voor de maatschappij.

Derde jaar

In het eerste semester volg je twee minoren van 30 EC. Je kan kiezen uit verschillende vakken binnen de Theologie en vakken bij andere opleidingen. Ook kan je studeren in het buitenland of de educatieve minor. Hierbij word je je opgeleid tot tweedegraads docent Levensbeschouwing/Godsdienst. In het tweede semester verdiep je je in recente theologische ontwikkelingen. In dit jaar schrijf je ook het afsluitende bachelorwerkstuk.

Bachelor in deeltijd

De Radboud Universiteit biedt deze opleiding ook in deeltijd aan. Bekijk de voorwaarden.

Verkort programma

Heb je een hbo-bachelor of het eerste jaar van je wo-opleiding afgerond?
Dan kun je een verkort traject volgen. Kijk voor het studieprogramma van het verkorte programma van deze bachelor in de online studiegids.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van kennismaking met verschillende aspecten van de theologie. Je volgt colleges over theologische kerngebieden zoals bijbelexegese, geschiedenis van kerk en theologie, dogmatiek, theologische ethiek en pastoraaltheologie. Bij het vak Academische Vaardigheden ligt het accent op het academisch schrijven en literatuuronderzoek.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede jaar krijg je verdieping op de kennis die je in het eerste jaar opgedaan hebt. Je besteedt aandacht aan de actualiteit en de praktijk van het christendom wereldwijd. Ook volg je de cursus Grieks en ga je aan de slag met de nieuw-testamentische teksten. In de FTR-minor verdiep je je samen met studenten Filosofie en Religiewetenschappen in de betekenis van je vakgebied voor de maatschappij.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  In het eerste semester volg je twee minoren van 30 studiepunten. Je kan hier kiezen uit verschillende vakken binnen de Theologie en vakken bij andere opleidingen. Ook kan je studeren in het buitenland of de educatieve minor volgen waarbij je opgeleid wordt tot tweedegraads docent Levensbeschouwing/Godsdienst. In het tweede semester verdiep je je in recente ontwikkelingen binnen de theologie. Er is specifieke aandacht voor de christelijke spiritualiteit. Het vak Kerkelijk recht geeft je inzicht in de historische en juridische ontwikkelingen binnen de kerk. In dit jaar schrijf je ook het afsluitende bachelorwerkstuk.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3
 • Cursussen

  Het minorprogramma van 30 EC kun je volgen tijdens het eerste semester, dat plaatsvindt van september tot en met januari. Het semester bestaat uit twee periodes, waarin je onderwijs volgt op de Radboud Docenten Academie en lesgeeft op een stageschool.

  Studieprogramma Cursussen

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
44
Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 44 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 44 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.