De studiekeuze van je kind begeleiden

Ouders zijn de belangrijkste adviseurs voor scholieren bij het maken van hun studiekeuze. Maar wat kun je als ouder precies doen?

Stappenplan

  1. Tip 1: Wees betrokken

    Stel vragen

    Probeer je kind motiverend te benaderen wanneer je vragen stelt. Voor sommige kinderen werkt praten aan de eettafel of op de bank het beste, anderen praten beter tijdens een autoritje. Samen kun je erachter komen wat je kind interesseert. Stel vragen als: 'Wat doe je graag?' 'Wat maakt je blij?' 'Wat was een succes?' 'Waar krijg je complimenten over?' en 'Waar ben je trots op?'. Houd je kind een spiegel voor door samen te vatten wat hij/zij zegt. 

    Als je het over de studiekeuze hebt, probeer dan de vraag 'Hoe ver ben je al in je studiekeuzeproces?' te vermijden. Wees in plaats daarvan concreet: 'Wat heb je al uitgezocht?' 'Wat wil je nog weten?' 'Aan wie kun je dat vragen?' 'Wat maakt dat je dat zo leuk vindt?' 

    Stel gerust

    De meeste jongeren ervaren veel stress bij het maken van een studiekeuze. Onder andere de studiekosten en de verwachtingen van ouders leveren de meeste stress op, blijkt uit een peiling van Studiekeuze123. Wees je hier dus van bewust als je met je kind het gesprek aangaat.

    Stressfactoren waar je kind waarschijnlijk over nadenkt, zijn: 

    • waar ze goed in zijn;
    • wat bij ze past;
    • het idee dat ze in één keer goed moeten kiezen;
    • de keuze tussen een 'leuke' studie en een studie met 'toekomstperspectief';
    • twijfel of ze de studie wel echt leuk genoeg vinden.

    Geef je kind de ruimte om over deze twijfels te praten en verschillende opties te verkennen tijdens het studiekeuzeproces.

  2. Tip 2: Help met informatie verzamelen

    Ga mee naar een Open dag

    Het kan voor je kind lastig zijn om overzicht te houden over alle informatie die het tijdens het studiekeuzeproces op zich af krijgt. Als ouder kun je helpen door mee te gaan naar een Open dag en mee te denken over belangrijke vragen. ​Denk bijvoorbeeld aan: 'Krijg je hoorcolleges, practica of werkcollege?' 'Hoeveel college-uren heb je per week?' 'Werk je veel samen?' 'Hoe groot zijn de groepen?'. Verzamel op de Open dag hand-outs, vergelijk opleidingen, en motiveer je kind om in gesprek te gaan met studenten. Ga achteraf nog eens samen zitten om alle informatie op een rijtje te zetten.

    Bachelor Open dag

    Maak samen een studiekeuzetest

    Als je over de schouder meekijkt, zal het je misschien verbazen wat voor antwoorden je kind invult bij een studiekeuzetest. Het is interessant om samen na te gaan hoe je kind tot die antwoorden komt. Je kunt ook zelf een keer apart een studiekeuzetest voor je kind invullen en vervolgens samen kijken waar de verschillen zitten. Let hierbij wel op dat je je kind niet een bepaalde richting oplegt.

    Schakel je netwerk in

    Je vrienden, familie en collega's beoefenen waarschijnlijk een heel scala aan beroepen en hebben verschillende opleidingen gevolgd. Het is nuttig (en leuk!) voor je kind om met een aantal van hen een dag(deel) mee te lopen. Daarnaast kan het goed zijn om te kijken welke beroepen aanspreken en uit te zoeken welke studies erbij aansluiten.

  3. Tip 3: Laat je kind zelf de keuze maken

    Als ouder ken je je kind het beste. Toch is het belangrijk dat je kind zelf de keuze maakt. Je kunt hierin begeleiden maar je kind moet uiteindelijk zelf de studie gaan doen, dus dan is het belangrijk dat het ook zelf overtuigd is van de keuze

  4. Tip 4: Neem de tijd en wees op tijd

    Hoe eerder je kind begint met rondkijken, hoe minder stressvol de studiekeuze zal zijn. Voor studies met selectie en plaatsing moet je kind zich al op 15 januari aanmelden en voor de rest van de bacheloropleidingen moet je kind zich voor 1 mei aanmelden. Begin dus ruim op tijd met informatie verzamelen en open dagen bezoeken, om ook de tijd te kunnen nemen voor de studiekeuze.