Domeinvoorlichting opleidingen

Alle bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit zijn voor de voorlichtingen op scholen ondergebracht in elf thematische domeinen. Tijdens een domeinvoorlichting komen alle opleidingen van één domein aan bod. Op deze manier worden de verschillen maar ook overeenkomsten tussen de opleidingen duidelijk voor de leerling.

De domeinen

Doelgroep

4/5 vwo-leerlingen

Vorm

De domeinvoorlichtingen worden doorgaans als klassikale voorlichting gegeven, maar kunnen ook voor grotere groepen verzorgd worden. Van elk domein kunnen we één of meerdere voorlichtingsrondes verzorgen op uw school. Het is mogelijk om uw leerlingen op te splitsen naar hun interessegebied en dan één of meerdere domeinen te laten bezoeken tijdens een voorlichting.

Duur

30 tot 60 minuten

Locatie

Jouw middelbare school

Aanvragen

Domeinen

Alle bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit zijn voor de domeinvoorlichtingen ondergebracht in elf thema's:

Protestbewegingen tegen bezuinigingen te veel gericht op nationale politiek

Bestuur & Maatschappij

Het domein Bestuur en Maatschappij gaat over jou. Maar ook over je ouders, broers of zussen, vrienden, vriendinnen, en eigenlijk iedereen waarmee jij samenleeft. In jouw dorp of stad, je land, Europa en zelfs in de hele wereld. Het gaat erom hoe we samen met elkaar willen leven. Daarvoor moeten we duidelijke afspraken maken hoe we met elkaar omgaan, hoe we onze bezittingen verdelen, en wat we doen als iemand zich niet aan die afspraken houdt.

Aan de hand van de vluchtelingencrisis gaan we kijken hoe de verschillende studies allemaal hun eigen focus hebben bij de benadering van sociale problemen. Sta jij midden in de maatschappij en ben je altijd benieuwd naar de meest recente maatschappelijke ontwikkelingen? Kom dan langs bij deze voorlichting!

Opleidingen in dit domein:

Gebarende handen - gebarentaal

Communicatie & Taal

Je bent je er misschien niet altijd bewust van, maar taal en communicatie spelen – in heel veel verschillende vormen - een grote rol in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan reclame, spraakherkenning op je telefoon, Whatsapp-berichten, gebaren(taal), nieuwsberichten, je lesboeken voor school, songteksten van je favoriete muziek… Zonder taal en communicatie zou onze wereld er heel anders uitzien en zou alles waarschijnlijk flink in de soep lopen! Specialisten met vakkennis zijn daarom erg nodig in een samenleving vol uitdagingen.

Ben je graag bezig met taal en communicatie en vind je bovengenoemde onderwerpen interessant? Wil je erachter komen hoe je als organisatie het beste kan communiceren met klanten? Zou je graag meer willen leren over de effecten van sociale media? Wil je ontdekken hoe het kan dat je als kind makkelijker een taal leert dan je ouders? Of wil je meer te weten komen over de invloed van Whatsapp op ons taalgebruik? Dan is een studie op het gebied van communicatie & taal iets voor jou!

Opleidingen in dit domein:

Klassieke Cultuur

Cultuur

Als je om je heen kijkt, zie je overal cultuur opduiken. Zet de tv maar aan, lees het nieuws op je telefoon of neem de omgeving maar eens goed in je op onderweg naar school. Misschien luister je op de fiets naar je favoriete muziek, zie je een mooie kerk uit de middeleeuwen of geniet je nog na van de spannende serie die je avond daarvoor keek. Niet alleen maken die dingen je leven kleurrijker, ze vertellen ook veel over de wereld om ons heen. Hoe zijn de huidige spanningen in het Midden-Oosten bijvoorbeeld ontstaan? Waarom staan er dagelijks honderden mensen in de rij om Van Goghs Zonnebloemen te zien? Waarom willen veel mensen religieuze symbolen uitdragen middels hun uiterlijk? Hoe komt het dat mensen overal ter wereld op heel verschillende manieren leven en wonen?

Vind jij het leuk om je in deze thema’s te verdiepen en nieuwe werelden te ontdekken? Dan past een van deze studies misschien wel bij jou!

Opleidingen in dit domein:

Hero Economie en Bedrijfseconomie

Economie & Bedrijf

Je kent ze allemaal wel, van die hippe slogans, mooie logo’s of hilarische filmpjes; McDonalds, Coca-Cola, Nike, Google en YouTube. Het is zomaar een greep uit de enorme hoeveelheid multinationals die onze wereld rijk is. Maar de grote vraag is waarom we deze bedrijven allemaal kennen. Hoe komt het dat de ene organisatie het schopt tot een grote multinational en de andere al binnen een jaar failliet gaat? Wat is er voor nodig om net zo succesvol te worden? Hoe bedenk je een slogan die niemand vergeet? Welke investeringen zijn nodig? Hoe houden we ons personeel gemotiveerd? En wie is er verantwoordelijk voor al deze besluiten?

De studies uit dit domein hebben allemaal een eigen visie op multinationals en andere organisaties. Ben jij benieuwd hoe dat zit? Kom dan langs bij de voorlichting van het domein Economie en Bedrijf!

Opleidingen in dit domein:

Foto banner Geneeskunde

Gezondheid

Een goede gezondheid staat voor veel mensen op nummer 1. Maar wanneer ben je gezond en wanneer ben je ziek? In verschillende opleidingen aan de Radboud Universiteit komt het onderwerp gezondheid vanuit meerdere perspectieven aan bod. En op het gebied van  gezondheid kun je diverse beroepen uitoefenen: van arts tot tandarts, van bioloog tot psycholoog en bijvoorbeeld als biomedisch wetenschapper of moleculair levenswetenschapper. In deze voorlichtingsronde kom je meer te weten over de opleidingen aan de Radboud Universiteit met het thema gezondheid.

Aan de hand van het onderwerp diabetes (suikerziekte) leggen we uit wat de verschillen tussen de diverse opleidingen zijn.

Opleidingen in dit domein:

Lopende mensen

Mens & Gedrag

Wat is de aantrekkingskracht van sociale media? Waarom is stoppen met WhatsApp niet eenvoudig? En kunnen games helpen bij het verminderen van angsten, of kinderen helpen een taal te leren? Allemaal vragen die gaan over de invloed van media op mensen en hun gedrag.

Naast media zijn er nog veel meer factoren die van invloed zijn op het gedrag van mensen zoals culturele en spirituele factoren, sociale factoren, fysieke factoren en psychische factoren. Soms hebben deze factoren bewust een effect, maar heel vaak ook onbewust. Soms hebben deze factoren effect op een individu, maar vaak ook op de samenleving als geheel.

Binnen de opleidingen van dit domein wordt onderzoek gedaan naar mensen en het gedrag, en factoren die hierop van invloed zijn. Vind jij dit interessant? Laat je dan verrassen door de veelzijdigheid van de opleidingen.

Opleidingen in dit domein:

Opengeklapte laptop, met iemand die een telefoon vasthoudt

Mens & Informatica

Of je nu op zoek bent naar hulp bij huiswerk, wilt brainstormen over creatieve projecten of gewoon nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen, ChatGPT staat voor je klaar. Het biedt een vriendelijke en toegankelijke interactie tussen mens & computer waar je natuurlijke taal kunt gebruiken om te communiceren en antwoorden te krijgen op je vragen. Hoe doet ChatGPT dit en wat maakt ChatGPT zo speciaal? Hoe kunnen we een computer laten nadenken voor ons en met ons communiceren? Hoe kunnen Wiskunde en Taal ons hiermee helpen? Dit zijn vragen die we gaan beantwoorden in onze voorlichting Mens & Informatica met als thema ChatGPT.  Dit doen we door te vertellen wat de opleidingen van dit domein met elkaar verbindt. Met dit thema wijzen we ook de verschillen aan tussen deze opleidingen, zodat je een nog beter beeld krijgt van wat je interessant vindt.

We helpen je op weg om jouw studierichting te bepalen.

Opleidingen in dit domein:

Een student Natuurkunde van de Radboud Universiteit begeleidt een groep studenten bij een proef.

Natuurwetenschappen

De studentenvoorlichters van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit houden een voorlichtingspresentatie over het domein. De opleidingen in dit cluster lijken op elkaar, maar onderscheiden zich ook.

Aan de hand van het thema Oerknal nemen wij je mee terug in de tijd en volgen we de tijdslijn van het ontstaan van de aarde naar het heden. Wij vertellen je wat de onderlinge relatie is tussen de natuurwetenschappelijke opleidingen en wat ze van elkaar doet verschillen. Het is belangrijk dat je je goed oriënteert en weet wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen de natuurwetenschappen. Wil je meer weten over deze studies? Bezoek dan een van onze open dagen.

Opleidingen in dit domein:

Afbeelding van rechtenbundels en persoon die pen vasthoudt

Rechten

Mag je zomaar films downloaden? Kun je gevangenisstraf krijgen voor winkeldiefstal? Wanneer kun je 'op staande voet' ontslagen worden? Dergelijke vragen zijn alleen met juridische kennis goed te beantwoorden. 'Het recht' kom je overal tegen en regelt niet alleen wat mensen ten opzichte van elkaar mogen, maar ook wat bedrijven en instellingen mogen en wat de staat wel en niet mag. Een jurist verdiept zich in de wetten, regels en verdragen waarmee die mensen helpt hun zaken goed te regelen.

Aan de Radboud Universiteit leer je om een zaak vanuit verschillende perspectieven te bekijken en goede argumenten voor en tegen te bedenken. Dat is niet uit je hoofd, maar mét je hoofd leren: kritisch en analytisch leren denken. Je combineert een grondige theoretische opleiding met een praktijkgerichte aanpak. Zo leer je juridische vaardigheden die later goed van pas komen en ben je beter voorbereid op de arbeidsmarkt.

Wil je weten wat Rechten precies inhoudt en of het iets voor jou is? Kom dan naar de voorlichting van Rechten.

Opleidingen in dit domein:

Mensen demonstreren voor gelijke samenleving.

Samenleving

Van jager-verzamelaars tot airbnb-toeristen, de manier waarop mensen met elkaar samenleven verandert voortdurend. Om onze samenleving te begrijpen helpt het als je iets weet over het verleden. Daarom laten we je in deze voorlichtingsronde zien hoe verschillende opleidingen  je helpen het heden te begrijpen.

Daarnaast loopt de manier waarop we met elkaar samenleven sterk uiteen. Van het strenggelovige Urk tot het vrijzinnige Las Vegas, we zijn het niet eens over hoe we onze samenleving moeten inrichten. In de opleidingen van dit domein leer je hoe ideeën over de ideale samenleving invloed hebben op de inrichting van een samenleving. In deze voorlichtingsronde laten wij je graag zien hoe deze opleidingen samenhangen en wat hun onderlinge verschillen zijn.

Opleidingen in dit domein:

Griekse en Latijnse Taal- en Letterkunde

Talen & Culturen

Taal speelt, in allerlei vormen, een grote rol in je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld maar aan social media, songteksten van je favoriete artiest, reclameslogans op billboards, je lesboeken op school, internationale bedrijven die onderling communiceren, de taalbarrières die vluchtelingen ervaren bij hun aankomst in Nederland… Kennis van taal, niet alleen je moedertaal, maar ook van andere landen en culturen, is dan ook onmisbaar. Een taal studeren betekent een nieuwe wereld induiken waarin je alles leert over die taal en alles daaromheen, zoals de culturele, politieke en sociale context in de landen waar de taal gesproken wordt.

Ben jij graag met taal bezig? Wil je meer over de wereld leren? Schuilt in jou een communicatie-expert? Misschien is een taal- en cultuurstudie dan wel iets voor jou!

Opleidingen in dit domein: