Josje van der Laan

Josje van der Laan
Het contact met de docenten is erg persoonlijk: je kan altijd even langslopen met een vraag of zelfs in de pauze spontaan een gesprekje over het weekend voeren.
Naam
Josje van der Laan
Opleiding
Wiskunde
Startdatum studie

Student Josje van der Laan volgt de bacheloropleiding Wiskunde. 

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik was op zoek naar een kleinschalige, gezellige, theoretische wiskundestudie met veel keuzeruimte, het liefst Nederlandstalig. In Nijmegen vond ik de bachelor die op al mijn wensen aansloot én een stad die al snel als mijn nieuwe thuis zou voelen!

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Op de universiteit wordt veel meer zelfstandigheid van je verwacht dan op de middelbare school, iets wat me juist aanspreekt in de manier van studeren. Als je dat wel lastig vindt, zijn er gelukkig genoeg mensen om te helpen: mentorouders met slimme tips, de studieadviseur om je de juiste kant op te sturen en mede-studenten waar je mee kan samenwerken. Je wordt in ieder geval niet aan je lot overgelaten!

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom?

De wijze waarop je de stof eigen maakt vind ik persoonlijk heel fijn: je start de week met een hoorcollege over een nieuw onderwerp en gaat daar vervolgens zelf mee aan de slag aan de hand van opdrachten. Tijdens werkcolleges krijg je tips van de assistenten en de mogelijkheid om samen te werken, waardoor je na veel puzzelen een antwoord vindt en daardoor gevoel bij het onderwerp ontwikkelt. Aan het eind van de week krijg je feedback op je bewijzen of berekeningen, zodat je weet wat je al kan en waar je nog aan moet werken. Aan het begin van de week kan het voelen alsof je het nooit zult begrijpen, maar als je er genoeg tijd en moeite in stopt, lukt het altijd! De grootste uitdaging is om niet op te geven, want soms kan zoeken naar de oplossing voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg...

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

Je merkt dat de studie erg kleinschalig is doordat vele studenten van verschillende jaarlagen elkaar goed kennen. Het contact met de docenten is ook erg persoonlijk: je kan altijd even langslopen met een vraag of zelfs in de pauze spontaan een gesprekje over het weekend voeren.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Het liefst ga ik uiteindelijk onderzoek doen naar de grondslagen van de wiskunde, omdat de theoretische en zelfs filosofische kant van deze wetenschap me fascineert. Ik wil een master doen die toegespitst is op de wiskundige logica, om zo meer en meer te leren over waar de wiskunde in haar totaliteit op gebaseerd is.

Ben je betrokken bij de studievereniging?

Ik ben lid van Desda en regelmatig op de gezelligheidsactiviteiten te vinden. Daarbij schrijf ik voor het studieblad, Volgens Bartjens, samen met een paar andere studenten. Zelf ben ik actiever bij mijn studentenvereniging, maar voor de gezelligheid ben ik er eens in de zoveel tijd in ieder geval bij.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

De knusheid! In een korte tijd heb ik veel nieuwe, leuke mensen leren kennen die ik overal tegenkom ('ons kent ons') en waar ik altijd bij terecht kan. Het is een sfeervolle studentenstad met een oud centrum vol levendige terrassen en, niet te vergeten, een prachtige Waal, waar de brug voor mooie uitzichten en het strand voor de nodige gezelligheid zorgt. Daarbij zijn er veel verschillende verenigingen, zodat iedereen iets kan vinden dat bij diegene past!

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik ben naar de open dag geweest, waar ik globaal heb mogen horen wat de studie inhoudt, en naar een dagje proefstuderen, zodat ik de colleges en sfeer zelf kon ervaren. Achteraf lijkt het me het meest nuttig om een dagje mee te lopen, want op die manier ervaar je echt hoe het is om een dag rond te lopen op de wiskundestudie, maar via de voorlichtingsactiviteiten heb ik al de juiste keuze gemaakt. Belangrijk is vooral om veel universiteiten te bezoeken, zodat je zelf kan aanvoelen waar de sfeer je bevalt!

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Bezoek veel open dagen en praat met de studenten daar, want uiteindelijk gaat het erom dat je een studie kiest op een plek waar je je op je gemak voelt. Kies iets dat jij interessant vindt, niet iets omdat je er een goede baan mee krijgt. Als je doet wat je leuk vindt, komt het helemaal goed!