Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma

Wiskunde is een 3-jarige Nederlandstalige bacheloropleiding aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Het is de basis voor abstract en logisch leren denken. Er is in de opleiding veel ruimte om je te verdiepen in zelfgekozen wiskundige thema's. De vrije keuzeruimte deel je zelf in zodat de opleiding naadloos aansluit bij jouw wensen voor je toekomstige baan. 

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  In het eerste studiejaar maak je kennis met de basisprincipes van de wiskunde. In colleges leer je meer over differentiëren, integreren, differentiaalvergelijkingen, stelsels van vergelijkingen en matrices. Ook meetkunde, kansrekening, algebra, programmeren en wiskundige structuren komen aan de orde. De vrije keuzeruimte mag je zelf invullen met vakken binnen of buiten de wiskunde.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede jaar verdiep je je verder in de wiskunde met een aantal verplichte vakken, aangevuld met keuzevakken en vrije ruimte. Keuzevakken verdiepen of verbreden je kennis over wiskunde. Ook volg je een vak over filosofie en ethiek. Je krijgt meer te weten over de mogelijkheden als wiskunde op de arbeidsmarkt en je bereid je voor op de stage van het derde jaar. De keuzeruimte in het tweede jaar deel je zelf in zodat de opleiding naadloos aansluit bij jouw wensen voor je toekomstige baan.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  Het derde jaar bestaat uit een verplicht kerncurriculum, aangevuld met vrije ruimte om je voor te bereiden op de masteropleiding of de arbeidsmarkt. Je kunt minoren volgen en een semester naar het buitenland. Ook doe je een project in teamverband waarin vragen uit het bedrijfsleven of de medische sector centraal staan. Je sluit de bachelor af met een scriptie en presentatie over een wiskundig onderwerp naar keuze.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3
 • Dubbele bachelor

  Een bijzondere uitdaging bij de Radboud Universiteit is een dubbele bacheloropleiding. Volg Wiskunde & Computing Science of Wiskunde & Natuur- en Sterrenkunde in een gecombineerd programma. Een dubbele bachelor is bedoeld als uitdaging voor gemotiveerde studenten die zonder flinke studievertraging het programma in 3 jaar kunnen voltooien. Door een extra inspanning van 25% behaal je twee bachelordiploma's. 

  Studieprogramma Dubbele bachelor

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
39
Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 39 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 39 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv. Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.

Minor

In het derde jaar van je bachelor heb je de mogelijkheid om een minor te volgen, een samengesteld vakkenpakket van 15-30 EC in een richting die jij interessant vindt. Dit kan binnen het vakgebied van je opleiding zijn, maar ook daarbuiten. Denk aan psychologie, informatica, of de educatieve minor waarmee je (beperkt) tweedegraads lesbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs kunt halen. Het is ook mogelijk om je eigen minor samen te stellen. Bekijk welke minoren je kunt volgen in de minorgids.

Studentervaring dubbele bachelor