Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma bachelor Wiskunde jaar 3
Het derde jaar bestaat uit een verplicht kerncurriculum, aangevuld met vrije ruimte om je voor te bereiden op de masteropleiding of de arbeidsmarkt. Je kunt minoren volgen en een semester naar het buitenland. Ook doe je een project in teamverband waarin vragen uit het bedrijfsleven of de medische sector centraal staan. Je sluit de bachelor af met een scriptie en presentatie over een wiskundig onderwerp naar keuze.
Over dit studieprogramma
Het cursusoverzicht is een indicatie van het studieprogramma van het academiejaar 2023-2024. Ben je een huidige student, raadpleeg dan de online studiegids voor jouw cursusoverzicht.
- P1
- P2
- P4
- P3
- P4
Het vak Bachelor Seminar is niet verplicht voor studenten die een semester in het buitenland studeren of de educatieve minor volgen.
Het vak Bachelor Portfolio wordt in de loop van alle opleidingsjaren gevuld met opdrachten en afgerond aan het eind van de opleiding.
- P1
- P2
- P3
- P4
- P1
- P2
- P3
- P4
In het tweede en derde jaar van Wiskunde zit in totaal 48 EC aan keuzeruimte. Iedere periode stel je je 15 EC nominale studielast samen door je verplichte vakken aan te vullen met keuzecursussen. In het derde jaar kies je ten minste één, maar bij voorkeur twee, 6 EC vak(ken) uit de lijst van derdejaars Wiskunde keuzecursussen, ter voorbereiding op een track van de masteropleiding Mathematics. De overige keuzeruimte kan worden ingevuld met een minor (te vinden in de minorgids) of met losse keuzecursussen.
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Educatie minor van een half jaar (30 EC), inclusief een stage in het onderwijs. Het programma van deze minor vind je onderaan deze pagina. In combinatie met je bachelordiploma, behaal je hiermee een beperkte tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Het is ook een goede voorbereiding voor als je de educatieve master wilt gaan doen; de educatieve minor geeft je vrijstelling voor de eerste helft van deze master.
- P3
- P4
Specialisaties
Het minorprogramma van 30 EC is verdeeld over het eerste semester, die plaatsvindt van september tot en met januari. Het semester bestaat uit twee perioden. Onderwijs op de Radboud Docenten Academie, stageactiviteiten en toetsing zijn per periode vormgegeven rond een centraal thema.
Over dit studieprogramma
In de eerste periode richt je je met name op het leren van de (individuele) leerling; in de tweede periode bekwaam je je in het lesgeven in klassenverband. Daarnaast is er een ontwikkeling van onderdelen van lessen naar grotere onderwijseenheden (lessen en lessenreeksen). In het begin van het programma werk je aan de hand van een concrete methode; aan het eind ontwerp je zelf onderdelen van leerarrangementen.
Als leraar moet je volgens de wet aan bepaalde bekwaamheidseisen voldoen, die te maken hebben met drie rollen die je binnen het beroep van docent vervult. Deze rollen zijn:
- Vakdidactisch specialist: je bent een academicus die de inhoud van zijn vak beheerst en die weet hoe je die vak inhoud het beste kunt vertalen naar onderwijs dat toegesneden is op verschillende doelgroepen van leerlingen in het VO. Deze rol wordt uitgewerkt in de onderwijslijn ‘Vakdidactiek’ (VD).
- Pedagoog: je bent naast vakinhoudelijk ook pedagogisch onderlegd, zodat je jongeren (adolescenten) kunt ondersteunen in de ontwikkeling die ze doormaken. Je bent, kort gezegd, tot op zekere hoogte ook opvoeder. Deze rol wordt uitgewerkt in de onderwijslijn ‘Algemene Didactiek’ (AD).
- Professional: je bent een werknemer die kan functioneren in een team. Dat team omvat niet alleen de collega-docenten van je eigen vak, maar ook de andere docenten en zelfs de hele school als professionele organisatie. Van jou als academicus wordt verwacht dat je de potentie hebt om daar een dynamische en initiatiefrijke functie in te vervullen. Daarnaast ben je zelfsturend in de ontwikkeling van jouw professionele identiteit. Deze rol wordt uitgewerkt in de onderwijslijn ‘Persoonlijke Professionele Ontwikkeling’ (PPO).
De Educatieve Minor geeft je een basis om deze rollen zelfstandig te vervullen en in je verdere carrière ten volle te ontplooien.
- P1
- P2
- P1
- P2
- P1
- P2
- P1
- P2
Deze cursussen zijn verplicht.
Ondanks dat er geen EC's behaald worden met de cursussen zijn deze wel verplicht. De EC's worden toegekend door middel van de zelfevaluatie en tentamens.