Sharon Bonaparte

Sharon Bonaparte, Educatieve Module student Spaans
Ik had niet verwacht dat de opleiders zo persoonlijk betrokken zouden zijn.
Naam
Sharon Bonaparte
Opleiding
Educatieve Minor of Module Spaans
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Bachelor en Master Latijns-Amerikastudies

Studente Sharon Bonaparte wilde graag Spaans docente worden op een middelbare school. Daarom volgde ze na haar bachelor de Educatieve Module voor het vak Spaans, waarmee ze in een half jaar een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid haalde. Nu mag Sharon lesgeven in de onderbouw van zowel het vmbo-t, als de havo en het vwo. De Educatieve Module kun je volgen direct na je bachelor.

Over de Educatieve Module Spaans

De Educatieve Module is een intensieve- maar heel leerzame opleiding met een goede combinatie van theorie en praktijk. De opleiding duurt maar een half jaar dus er waren erg drukke periodes, waarbij je op stage veel lessen gaf en tegelijkertijd deadlines had op de opleiding. In deze perioden boek je achteraf gezien juist heel veel vooruitgang door alle ervaring die je opdoet. Er wordt ruimte gemaakt om te reflecteren op de stappen die je zet. Dit doe je soms tijdens colleges met docenten of met medestudenten. Ook op stage wordt er normaal gesproken tijd ingepland om de week door te nemen. Je zet zelf de grootste stappen, maar staat er nooit alleen voor.

Persoonlijk betrokken

Ik had verwacht dat de opleiding erg intensief zou zijn, omdat je je onderwijsbevoegdheid in slechts zes maanden kan behalen. Het grootste deel van de opleiding is dan ook intensief. Ik had niet verwacht dat de opleiders zo persoonlijk betrokken zouden zijn; ik vind dat zelf erg prettig. We werden opgedeeld in kleinere PPL (Professioneel Persoonlijk Leren) groepen waardoor het contact met je medestudenten en de docent persoonlijker is. De opleiding zit kwalitatief ook goed in elkaar en stoomt je klaar om voor de klas te staan. En de begeleiding is dus goed, met persoonlijk betrokken docenten. De docenten kunnen zich inleven in de situatie van de studenten en denken mee in oplossingen. Alles is bespreekbaar.

Van betekenis zijn

Ik wilde mijn vakkennis naar de praktijk brengen en ik werk graag met mensen. In deze uitzonderlijke afgelopen twee jaar groeide mijn verantwoordelijkheidsgevoel en het besef dat ik iets kan betekenen voor de leerlingen.

Stage

De stageplaatsing is goed verlopen via de stageplaatsingstool, een online portaal waar je je persoonlijke voorkeuren kunt aangeven. Ik heb een fijne stageplek gehad en de sectie van mijn vak bestond uit aardige en behulpzame docenten. Ik heb veel geleerd tijdens het lesgeven op stage, maar ook door te reflecteren op de lessen die je geeft en vooruit te kijken naar wat je kan verbeteren.

Leerlingen leren kennen

Ik vind het contact met de leerlingen het leukste van voor de klas staan. Hoe meer lessen je geeft aan een klas, hoe beter je de leerlingen leert kennen en zij jou. De school is een aantal weken dicht geweest en hierbij is het contact meteen een gemis, online lesgeven is echt anders.

Balans 

Er komt soms veel op je af. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en het docentschap van je af te kunnen zetten in je vrije tijd. Er zijn momenten dat je veel moet combineren omdat er in bepaalde periodes zowel van de opleiding als van de stageschool veel van je gevraagd wordt.

Opdelen in stukjes

Het is een intensieve opleiding, maar wetend dat deze zes maanden duurt is het toch te overzien. Er zijn momenten dat er veel van je gevraagd wordt en dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Ik zou als tip geven dat je alles opdeelt in kleine delen. Lees elke dag, of op verschillende momenten van de dag bijvoorbeeld een paar bladzijden uit de boeken ter voorbereiding van de colleges. Ook kan je eventuele tussenuren op stage gebruiken voor het voorbereiden van je lessen of colleges. Zo kan je thuis de rust nemen die nodig is.