Een klas met scholieren.
Een klas met scholieren.

Lerarenopleidingen basisonderwijs

Wil jij lesgeven in het basisonderwijs maar ook de kritische academische houding ontwikkelen? De Radboud Universiteit biedt twee routes aan die je kan volgen om leerkracht in het basisonderwijs te worden.

Welke route past het beste bij jou? 

Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs (PWPO)

De driejarige bachelor PWPO (Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs) is een opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs die volledig door de universiteit wordt verzorgd. Deze bachelor daagt je uit les te geven in het basisonderwijs aan de hand van wetenschappelijke inzichten. Theorie en praktijk gaan in deze opleiding hand in hand. Het programma kent voor een gedeelte overlap met de bachelor Pedagogische Wetenschappen waardoor je dezelfde doorstroommogelijkheden hebt als bij die bachelor. 

Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs

Pedagogische Wetenschappen (ALPO-traject)

De andere optie om leerkracht in het basisonderwijs te worden en een universitaire studie te volgen is het vierjarige ALPO-traject (Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs). Dit traject bestaat uit een gedeelte van de bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit en een gedeelte van de PABO aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het programma dat je op de universiteit volgt is gericht op de kennis en vaardigheden die nodig zijn als (ortho)pedagoog, onderwijswetenschapper of wetenschappelijk onderzoeker. Het lesgeven leer je op de PABO en is niet door de universiteit mee vormgegeven.

Pedagogische Wetenschappen (ALPO-traject)

Contact

  • Voor vragen over deze opleidingen kun je contact opnemen met: eva.elbertse [at] ru.nl (Eva Elbertse) 
  • Voor vragen over toelating, stuur je mail naar: admissionsocialsciences [at] ru.nl (admissionsocialsciences[at]ru[dot]nl)