Lerarenopleidingen voortgezet onderwijs
Wil jij leraar worden in het voorgezet onderwijs? Dan ben je bij de Radboud Universiteit aan het juiste adres. Wij bieden verschillende routes aan om een eerstegraads of een (beperkte) tweedegraads bevoegdheid te behalen - zowel tijdens je bachelor, als na je bachelor of master. Kies de opleiding die bij jouw talenten én jouw situatie past.

Een onderwijsbevoegdheid, hoe zit dat?
Om les te mogen geven heb je een onderbewijsbevoegdheid nodig. Aan de Radboud Universiteit kun je een lesbevoegdheid halen tot eerstegraads docent en tot (beperkt) tweedegraads docent.
Tweedegraads onderwijsbevoegdheid (beperkt)
Na het succesvol afronden van de Educatieve Minor of Module ontvang je een zogeheten beperkte tweedegraads bevoegdheid. Je mag dan lesgeven in:
- de onderbouw van havo en vwo (klas 1, 2, 3)
- de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-tl)
Eerstegraads onderwijsbevoegdheid
Na het succesvol afronden van de Eenjarige Educatieve Master of de Tweejarige Educatieve Master ben je eerstegraads bevoegd. Je mag dan lesgeven in:
- alle klassen van het vmbo, de havo en het vwo;
- het voortgezet speciaal onderwijs;
- het praktijkonderwijs;
- het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), waar ook volwasseneneducatie onder valt;
- het primair onderwijs, mits je een schoolvak geeft dat overeenkomt met een vak dat daar wordt gegeven.
Leraar word je zo
Er zijn verschillende manieren om een lesbevoegdheid te halen. Welke route je ook kiest, je staat direct voor de klas tijdens je stages op een middelbare school in jouw regio. Welk traject bij jouw situatie en jouw talenten past zie je in de video hiernaast.

Studenten aan het woord
Wat vinden studenten aan de Radboud Universiteit van hun lerarenopleiding? Hoe ervaren zij het om voor de klas te staan? Zijn die pubers eigenlijk lui? Welke taken kun je naast leraar zijn nog meer oppakken op een middelbare school? En hoe word je vanuit de universiteit begeleid? In een aantal video’s hoor je studenten vertellen over docent zijn, over de academische lerarenopleiding, over vooroordelen en nog veel meer. Je kunt de video’s bekijken via deze playlist.
>>Nóg meer lezen over onderwijs? Doen!
Je wilt leraar worden omdat
- werken met jongeren nooit verveelt
- je jouw eigen vak fantastisch vindt
- je jouw kennis graag deelt
- je maatschappelijk relevant werk wilt doen
- je inspeelt op de actualiteit
- geen dag hetzelfde is
Ervaringsverhalen
Contact
Studieadviseurs
Oriënteer je je op één van onze opleidingen en kun je advies gebruiken? De studieadviseurs zijn er voor je! Je kunt bij ons terecht voor informatie, advies en begeleiding op het gebied van:
- Het vinden van een voor jou passende route naar het docentschap
- Toelatingseisen en -procedures
- De inhoud van onze opleidingen
- Studievoortgang en -vertraging
- Persoonlijke omstandigheden
- Praktische zaken, zoals collegegeld of studiefinanciering
Studieadviseurs alle educatieve opleidingen
Marjanke de Bruin, Mariët Beihuisen en Fieke de Hartog
E-mail: studieadviseur [at] docentenacademie.ru.nl
Bel: +31 24 361 55 72
Inloopspreekuur
Elke maandag en vrijdag kun je tussen 12.30 uur en 13.30 uur bij ons binnenlopen. Je vindt ons op de 20e etage van het Erasmusgebouw. Bij de ingang van de Radboud Docenten Academie is een zitje waar je kunt plaatsnemen.
Bel me terug
Vul in dit bel-me-terug formulier je gegevens (naam, telefoonnummer, etc.) in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Een afspraak maken
Je kunt ook eenvoudig een afspraak maken met de studieadviseur. De studieadviseur belt je op het tijdstip van de gemaakte afspraak. Als je de voorkeur hebt voor een afspraak via zoom of op locatie, stuur dan een mail naar studieadviseur [at] docentenacademie.ru.nl.