Student lerarenopleiding voor de klas op middelbare school
Student lerarenopleiding voor de klas op middelbare school

Leraar Bedrijfseconomie worden doe je aan de Radboud Universiteit

Heb jij een fascinatie voor bedrijfsvoering en de economie? Vind je het interessant om met jongeren te werken? Als docent bedrijfseconomie krijg je de kans om je kennis over bedrijfsstrategieën en financiële besluitvorming te delen met je leerlingen. De opleiding tot leraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit zet je op het pad naar een veelzijdige carrière in het voortgezet onderwijs, waar je jongeren begeleidt in het begrijpen van de zakelijke wereld.

Waarom leraar bedrijfseconomie worden?

Bedrijfseconomie speelt een steeds grotere rol in het onderwijs. Het aantal vacatures voor goed opgeleide docenten groeit. Er zijn dus volop kansen om je kennis over bedrijfsstrategieën en financiële analyses te delen. Je bereidt je leerlingen voor op een carrière in de zakelijke wereld en geeft hen de vaardigheden om economische trends en bedrijfsbeslissingen te doorgronden. Je verrijkt je lessen met actuele economische scenario’s, bedrijfsprojecten of interactieve simulaties. Daarmee help je jongeren niet alleen de theorie te begrijpen, maar ook om praktische inzichten te ontwikkelen die ze kunnen toepassen in hun toekomstige beroepsleven. 

Lesbevoegdheid leraar bedrijfseconomie

Om les te kunnen geven op middelbare scholen of op vervolgscholen, moet je een lesbevoegdheid halen. Aan de Radboud Universiteit is het mogelijk om voor dit vak een eerstegraadsbevoegdheid halen. 

Eerstegraads bevoegdheid

Met een eerstegraads lesbevoegdheid is het mogelijk om les te geven in alle klassen van de middelbare school. Daarnaast kun je voor de klas in het volwassenen- en praktijkonderwijs. Dankzij je sterke didactische vaardigheden kun je omgaan met complexe onderwijssituaties. Door het volgen van een educatieve master kun je deze eerstegraads bevoegdheid halen. 

Educatieve Master Bedrijfseconomie (1 jaar, 60 EC) 

Heb jij je masterdiploma (bijna) binnen? En wil je graag docent bedrijfseconomie worden in het voortgezet onderwijs? Haal dan in één jaar je eerstegraads lesbevoegdheid en volg de Educatieve Master (of lerarenopleiding) Bedrijfseconomie, gericht op de ontwikkeling die jij als docent doormaakt. Deze ontwikkeling wordt benaderd vanuit drie rollen die typisch zijn voor een docent in het voortgezet onderwijs: De rol van pedagoog, vakdidactisch specialist en professional. Aan elke rol is een onderwijslijn gekoppeld. Daarnaast loop je stage op een middelbare school. De interactie tussen theorie en praktijk staat centraal in deze master: ervaringen voor de klas koppel je aan de theorie en andersom. Deze opleiding is in vol- en deeltijd te volgen. 

Eenjarige Educatieve Master Bedrijfseconomie
 

Dit doe je als docent bedrijfseconomie

Als leraar bedrijfseconomie zijn een aantal specifieke vaardigheden vereist om leerlingen effectief te begeleiden in hun leerproces. Je ontwikkelt deze kwaliteiten tijdens de opleiding. 

  • Met je vakdidactische vaardigheden breng je ingewikkelde bedrijfsconcepten en economische theorieën op een heldere en toegankelijke manier over.  
  • Je enthousiasme voor bedrijfseconomie en inzicht in financiële processen weten je leerlingen te boeien en te inspireren.  
  • Dankzij je communicatieve vaardigheden en je vermogen om goed te luisteren, kun je effectief inspelen op de behoeften van je leerlingen en vlot samenwerken met hen, hun ouders en je collega's.  
  • Je ontwikkelt inspirerende en interactieve lesmethoden die leerlingen uitdagen en activeren, waardoor de lesstof tot leven komt.  
  • Met flexibiliteit en geduld stem je je onderwijs af op de verschillende leerstijlen van je leerlingen, zodat iedereen zijn potentieel kan benutten. 
  • Je hebt een talent voor planning en organisatie, wat betekent dat je lessen, toetsen en projecten soepel coördineert en deadlines efficiënt beheert.  

Wat verdient een leraar Bedrijfseconomie? 

Als docent bedrijfseconomie begint je salaris doorgaans tussen de €2800 en €5000 bruto per maand, afhankelijk van je opleiding, bevoegdheid en werkervaring. Deze cijfers zijn indicatief en kunnen variëren. Met extra verantwoordelijkheden of gespecialiseerde vaardigheden kan je inkomen toenemen. Bovendien bieden veel scholen aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsbonus, kansen voor professionele ontwikkeling en een solide pensioenregeling. 

Heb je al een baan?

Je kunt de lerarenopleiding bedrijfseconomie ook via een zij-instroom traject volgen. Je combineert dan baan en studie en staat direct betaald voor de klas.

Zij-instroom traject

Zij volgden al een lerarenopleiding:

De opleiding biedt je tools aan die je meteen kunt gebruiken bij het lesgeven.
Portretfoto van Rick Gubbels
Rick Gubbels Alumnus Het verhaal van Rick
Het onderwijs is veel leuker dan de meeste mensen denken.
Portretfoto van Loes de Vries
Loes de Vries Student Het verhaal van Loes