Studenten die samen studeren
Studenten die samen studeren

Leraar Economie worden doe je aan de Radboud Universiteit

Ben je geboeid door economische vraagstukken en wil je jouw kennis overbrengen op leerlingen in het voortgezet onderwijs? Als docent economie begeleid je jongeren in het begrijpen van de wereld van geld, markten en ondernemerschap. De lerarenopleiding economie biedt je de tools en inzichten om leerlingen wegwijs te maken in de economische principes die de samenleving vormgeven, en om hen te helpen kritisch na te denken over financiële en maatschappelijke vraagstukken.

Waarom leraar economie worden?

Economie heeft invloed op bijna elk aspect van ons dagelijks leven. In een wereld die steeds complexer en globaler wordt, neemt de behoefte aan economisch inzicht toe. Als docent economie speel je een cruciale rol in het helpen van jongeren om de werking van markten, bedrijven, en financiële systemen te begrijpen. Je leert hen de vaardigheden die nodig zijn om weloverwogen beslissingen te nemen, zowel in hun persoonlijke financiën als in hun toekomstige carrière. Als economiedocent kun je abstracte theorieën tot leven te brengen met actuele voorbeelden, casestudies, en interactieve projecten. Door economische vraagstukken te koppelen aan de realiteit, help je leerlingen niet alleen cijfers te begrijpen, maar ook de onderliggende principes die onze wereld vormgeven. Je bereidt hen voor op een toekomst waarin ze kritisch kunnen nadenken over de impact van economische keuzes op zowel hun eigen leven als op de maatschappij.

Lesbevoegdheid leraar economie

Om voor de klas te staan in het voortgezet onderwijs of op vervolgscholen, heb je een lesbevoegdheid nodig. Bij de Radboud Universiteit kun je je eerstegraadsbevoegdheid halen voor dit schoolvak. 

Eerstegraads bevoegdheid

Met een eerstegraads lesbevoegdheid mag je lesgeven in alle leerjaren van het voortgezet onderwijs, inclusief de bovenbouw van havo en vwo en het vmbo. Daarnaast kun je aan de slag in het volwassenenonderwijs en op praktijkscholen. Dit pad biedt je een diepere vakinhoudelijke kennis en verfijnde didactische vaardigheden, waarmee je goed voorbereid bent op verschillende onderwijssituaties. Door het volgen van een educatieve master behaal je deze eerstegraads bevoegdheid. 

Educatieve Master Algemene Economie (1 jaar, 60 EC) 

Heb jij je masterdiploma (bijna) binnen? En wil je graag leraar worden op een middelbare school? Dan kun je in één jaar je eerstegraads lesbevoegdheid halen door de Educatieve Master (of lerarenopleiding) Algemene Economie te doen. Die focust op de ontwikkeling die jij als docent doormaakt. Drie rollen die typisch zijn voor een docent in het voortgezet onderwijs vormen de basis van de opleiding: De rol van pedagoog, vakdidactisch specialist en professional. Aan iedere rol is een onderwijslijn gekoppeld. Daarnaast loop je stage op een middelbare school. De interactie tussen theorie en praktijk staat centraal in deze master: ervaringen voor de klas koppel je aan de theorie en andersom. Deze opleiding kun je ook in deeltijd volgen. 

Eenjarige Educatieve Master Economie
 

Dit doe je als docent economie

Als docent economie heb je een aantal specifieke vaardigheden nodig om je leerlingen effectief te begeleiden in hun leerproces. Veel van deze kwaliteiten ontwikkel je tijdens je opleiding. 

  • Je sterke didactische vaardigheden helpen je om complexe economische theorieën en concepten helder en begrijpelijk uit te leggen, zodat leerlingen inzicht krijgen in hoe markten, bedrijven en overheidsbeleid functioneren. 
  • Met enthousiasme voor het vak kun je jouw interesse in economische vraagstukken overbrengen op je leerlingen, waardoor zij gemotiveerd raken om zich verder te verdiepen in de materie. 
  • Kritisch denkvermogen is essentieel om leerlingen te leren analyseren en evalueren; je helpt hen om economische gegevens te interpreteren en verschillende standpunten en gevolgen van beleid te begrijpen. 
  • Je kunt complexe economische ideeën op een toegankelijke manier overbrengen aan leerlingen, en onderhoudt ook duidelijke communicatie met ouders en collega’s over de voortgang en behoeften van je leerlingen. 
  • Het ontwikkelen van boeiende en interactieve lesmethoden is jouw kracht; je creëert lessen die leerlingen uitdagen om actief deel te nemen en om economische vraagstukken in hun dagelijks leven te herkennen en te analyseren. 
  • Organisatorisch talent zorgt ervoor dat je lessen, toetsen en projecten goed plant en structureert, wat bijdraagt aan een soepel verloop van het leerproces. 
  • Daarnaast zijn geduld en flexibiliteit essentieel; je past je lesmethoden aan aan de verschillende leerstijlen en niveaus van je leerlingen, en ondersteunt hen bij uiteenlopende vragen en leeruitdagingen. 

Wat verdient een leraar Economie? 

Het startsalaris voor een docent economie ligt meestal tussen de €2800 en €5000 bruto per maand, afhankelijk van je opleidingsachtergrond, bevoegdheid en aantal jaren ervaring. Deze bedragen zijn slechts een indicatie en kunnen verschillen. Als je extra verantwoordelijkheden op je neemt of je verder specialiseert, kan je salaris hoger uitvallen. Daarnaast kun je bij veel onderwijsinstellingen rekenen op aantrekkelijke extra’s, zoals een eindejaarsbonus, mogelijkheden voor verdere professionalisering en een goede pensioenregeling. 

Stage lopen op een middelbare school

Een belangrijk onderdeel van je opleiding is het werkplekleren. De Radboud Universiteit helpt je bij het vinden van een geschikte stageplek.

Zo kom je aan een stageplek

Heb je al een baan in het onderwijs?

Je kunt de lerarenopleiding algemene economie ook via een zij-instroom traject volgen. Je combineert dan baan en studie en staat direct betaald voor de klas.

Zij-instroom traject

Zij volgden al een lerarenopleiding:

De opleiding biedt je tools aan die je meteen kunt gebruiken bij het lesgeven.
Portretfoto van Rick Gubbels
Rick Gubbels Alumnus Het verhaal van Rick
Het onderwijs is veel leuker dan de meeste mensen denken.
Portretfoto van Loes de Vries
Loes de Vries Student Het verhaal van Loes