Drie studenten in gesprek
Drie studenten in gesprek

Leraar Nederlands worden doe je aan de Radboud Universiteit

Heb je een passie voor taal en literatuur en wil je jouw enthousiasme en kennis dagelijks delen met jongeren? Dan zijn de opleidingen tot docent Nederlands precies wat je zoekt! Maak van je liefde voor het vak Nederlands een inspirerende en veelzijdige carrière als leraar Nederlands in het onderwijs.

Waarom leraar Nederlands worden?

Als leraar Nederlands kun je een blijvende impact hebben op het leven van leerlingen. Door hen te helpen hun taalvaardigheden te ontwikkelen open je de deur naar betere communicatie, kritisch denken en culturele waardering. Ook draag je direct bij aan de ontwikkeling van de maatschappij door de volgende generatie voor te bereiden op hun toekomst. Je helpt leerlingen om effectiever te communiceren - een essentiële vaardigheid in alle aspecten van het leven. 

Lesbevoegdheid Nederlands

Om les te mogen geven op een middelbare school of in het vervolgonderwijs heb je een lesbevoegdheid nodig. Aan de Radboud Universiteit kun je een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid halen.

Eerstegraads

Met een eerstegraads lesbevoegdheid mag je les geven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, dus op het vmbo en in alle klassen van havo en vwo. Je hebt een grondiger begrip van de vakinhoud en pedagogische methoden, wat je beter voorbereidt op complexe onderwijssituaties en je vakdidactische vaardigheden versterkt. Met een educatieve master behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid.

Tweedegraads

Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven op het vmbo, in de onderbouw van havo en vwo, en in het mbo. Het stelt je in staat om de basisprincipes en concepten van Nederlands te onderwijzen en leerlingen voor te bereiden op hun verdere studiecarrière. Met een educatieve minor of module behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid.

Dit doe je als Nederlands leraar

Als docent Nederlands zijn een aantal eigenschappen belangrijk om effectief voor de klas te staan. Veel van deze kwaliteiten ontwikkel je tijdens de opleiding.

  • Door jouw sterke didactische vaardigheden kun je complexe taalkundige en literaire concepten op een begrijpelijke manier uitleggen.
  • Je enthousiasme en passie voor je vak breng je makkelijk over op leerlingen.
  • Dankzij effectieve communicatie en goede luistervaardigheid snap je de behoeften van leerlingen én schakel je met leerlingen, ouders en collega's.
  • Je bedenkt innovatieve en creatieve lesmethoden en activiteiten om leerlingen te motiveren en te betrekken.  
  • Plannen en organiseren is voor jou een tweede natuur. Je organiseert lessen, toetsen en projecten en kunt goed omgaan met tijd en deadlines.
  • Je hebt geduld en aanpassingsvermogen en stemt je lessen af op verschillende leerstijlen.
     

Universitaire lerarenopleidingen voor het vak Nederlands

Je oriënteert je op een lerarenopleiding voor het vak Nederlands. Maar welke studie past bij jouw situatie? De Radboud Universiteit biedt verschillende trajecten die aan jouw unieke behoeften en doelen voldoen. Lees hieronder welke mogelijkheden er zijn om docent Nederlands te worden.

Educatieve Minor/Module Nederlands (half jaar, 30 EC)

De educatieve minor is de snelste route richting docentschap. Je volgt deze tijdens je bachelor, of als 'module' na je bachelor. In een halfjaar ontdek je of het leraarschap iets voor je is. Je leert leiderschapsvaardigheden, presenteren en effectief communiceren. Na afronding behaal je je tweedegraads lesbevoegdheid en kun je direct voor de klas.

Educatieve Minor/Module Nederlands

Educatieve Master Nederlands (2 jaar, 120 EC)

Na je bachelor kun je op masterniveau een lerarenopleiding volgen waarmee je een eerstegraadsbevoegdheid behaalt. De tweejarige Educatieve Master Nederlands integreert vakinhoud, didactiek en werkplekleren, waardoor je wordt opgeleid tot docent van academisch niveau én je vakmaster titel behaalt. Vanaf 2025/2026 kun je deze master ook in deeltijd doen.

Tweejarige Educatieve Master Nederlands

Educatieve Master Nederlands (1 jaar, 60 EC)

Heb je al een vakmaster op zak? Dan kun je in één jaar op masterniveau een lerarenopleiding Nederlands volgen. In de eenjarige educatieve master doe je de didactische kennis op om eerstegraads docent te worden. Vanzelfsprekend loop je stage op een middelbare school. Je kunt deze opleiding ook in deeltijd volgen.

Eenjarige Educatieve Master Nederlands

Salaris leraar Nederlands

Wat verdient een docent Nederlands? Afhankelijk van je opleiding, lesbevoegdheid en het aantal jaren werkervaring zit het startsalaris van docent tussen de € 2800 en € 5000 bruto per maand. Dit is een schatting en kan uiteraard variëren. Voor leraren met meer verantwoordelijkheid of specialisatie kan het salaris verder oplopen. Ook heb je bij onderwijsinstellingen vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, opleidingsmogelijkheden en een pensioenregeling. 

Vacatures in het onderwijs

Binnen de opleidingen hebben we goede contacten met middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen. Daarom is het vinden van een stageplek geen enkel probleem. Vacatures voor leraar Nederlands zijn onder andere te vinden op: Leraar in Nijmegen, MeesterBaan, Onderwijsvacature, Vacatures in het Onderwijs, Indeed en Nationale Vacaturebank.

Zij volgden al een lerarenopleiding:

Ik heb nog nooit zoveel nieuwe dingen geleerd in één jaar.
Portret Pim Seelen
Pim Seelen Docent Nederlands Het verhaal van Pim
Ik heb enorm veel plezier in het lesgeven, misschien nog wel meer dan ik vooraf gedacht had.
Portretfoto van Amber Smits
Amber Smits Student Het verhaal van Amber
Ik vond het grootste deel van de college-inhoud erg interessant en bruikbaar op stage.
Portretfoto van Hidde van Gestel
Hidde van Gestel Docent Nederlands Het verhaal van Hidde