Photo - representation of educational situation
Photo - representation of educational situation

Leraar Filosofie worden doe je aan de Radboud Universiteit

Ben jij enthousiast over het vak dat ook wel de moeder van alle wetenschappen wordt genoemd, en wil je je kennis graag delen met jongeren? Dan is het pad naar filosofiedocent wellicht jouw ideale carrièrekeuze! Transformeer je nieuwsgierigheid naar fundamentele levensvragen in een verrijkende en invloedrijke rol als leraar filosofie, en begeleid leerlingen in het verkennen van belangrijke ideeën en ethische overpeinzingen.

Waarom leraar filosofie worden?

Als filosofiedocent kun je impact te maken op de denkwereld van scholieren. Door hen te begeleiden bij het doorgronden van complexe ideeën en morele vraagstukken, geef je hun waardevolle vaardigheden in kritisch denken en ethische reflectie. Je helpt hen niet alleen om diepere inzichten te verwerven, maar ook om eigen standpunten en overtuigingen te beargumenteren en te ontwikkelen. Op deze manier draag je bij aan hun groei als denkende en verantwoorde individuen die voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst. 

Lesbevoegdheid Filosofie 

Om les te mogen geven op een middelbare school of in het vervolgonderwijs, heb je een lesbevoegdheid nodig. Bij de Radboud Universiteit kun je voor het schoolvak filosofie een eerstegraadsbevoegdheid halen. 

Eerstegraads  

Met een eerstegraads lesbevoegdheid ben je bevoegd om les te geven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, inclusief het vmbo, en de bovenbouw van havo en vwo. Deze bevoegdheid bied je een diepere kennis van de vakinhoud en pedagogische technieken, waardoor je beter bent toegerust voor complexe onderwijssituaties en je je vakdidactische vaardigheden versterkt. Het behalen van een educatieve master leidt tot een eerstegraads lesbevoegdheid. 

Universitaire lerarenopleidingen voor het vak Filosofie 

Ben je geïnteresseerd in een lerarenopleiding voor filosofie, maar weet je niet welke route het beste bij je past? De Radboud Universiteit biedt verschillende masterprogramma's die zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie en ambities. Verken beide opties om filosofiedocent te worden. 

Educatieve Master Filosofie (1 jaar, 60 EC) 

Heb je al een vakmaster op zak? Dan heb je de optie om in één jaar een lerarenopleiding Filosofie op masterniveau te volgen. Tijdens deze eenjarige educatieve master vergaar je de didactische kennis die nodig is om een eerstegraads docent te worden. Het is ook mogelijk om deze opleiding in deeltijd te volgen. 

Eenjarige Educatieve Master Filosofie

Educatieve Master Filosofie (2 jaar, 120 EC) 

De masteropleiding leidt tot een eerstegraads lesbevoegdheid. Tijdens de tweejarige Educatieve Master Filosofie doe je veel praktijkervaring op, en verdiep je je kennis over vakinhoud en didactiek. Op deze manier word je opgeleid tot een docent van academisch niveau en behaal je tevens je vakmaster. Vanaf 2025/2026 kun je deze master ook in deeltijd doen.

Tweejarige Educatieve Master Filosofie

Dit doe je als filosofieleraar 

Tijdens de opleiding tot docent filosofie ontwikkel je een aantal specifieke eigenschappen die nodig zijn om effectief les te geven.  

  • Je bent in staat om abstracte filosofische theorieën en argumenten op een begrijpelijke manier uit te leggen. Dit helpt leerlingen om diepere inzichten te verkrijgen en eigen standpunten te ontwikkelen. 
  • Je stimuleert leerlingen om kritisch na te denken over filosofische ideeën en ethische dilemma's, en hen te begeleiden in het evalueren van argumenten en perspectieven vanuit verschillende invalshoeken. 
  • Je faciliteert constructieve discussies en debatten over filosofische vraagstukken, waarbij je leerlingen aanmoedigt om hun ideeën te onderbouwen en te verfijnen in een open en respectvolle leeromgeving. 
  • Je hebt het empathisch vermogen en geduld om in te spelen op de verschillende denkstijlen en niveaus van leerlingen. Je biedt ondersteuning en begeleiding aan leerlingen die worstelen met abstracte concepten of ethische vraagstukken. 
  • Je ontwikkelt en implementeert innovatieve lesactiviteiten en opdrachten die leerlingen uitdagen om filosofische thema's op een actieve en betrokken manier te verkennen.
  • Je plant en structureert lessen, toetsen en projecten effectief, en zorgt voor een goed georganiseerde leeromgeving die bevorderlijk is voor diepgaand denken en discussie. 

Wat verdient een docent Filosofie? 

Het startsalaris voor een leraar filosofie ligt doorgaans tussen de € 2800 en € 5000 bruto per maand, afhankelijk van je opleiding, bevoegdheden en ervaring. Deze cijfers zijn indicatief en kunnen variëren. Leraren met extra verantwoordelijkheden of specialisaties kunnen een hoger salaris ontvangen. Veel onderwijsinstellingen bieden daarnaast aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, opleidingsmogelijkheden en een pensioenregeling. 

Stage lopen op een middelbare school

Een belangrijk onderdeel van je opleiding is het werkplekleren. De Radboud Universiteit helpt je bij het vinden van een geschikte stageplek.

Zo kom je aan een stageplek

Heb je al een baan?

Je kunt de lerarenopleiding bedrijfseconomie ook via een zij-instroom traject volgen. Je combineert dan baan en studie en staat direct betaald voor de klas.

Zij-instroom traject

Zij volgden al een lerarenopleiding Filosofie

Portretfoto Marouscha Hogeslag

Marouscha Hogeslag

'De opleiding is een fijne plek om te experimenteren met beginnend docentschap.'

/opleidingen/masters/tweejarige-educatieve-master-filosofie/kennismaken-en-test…