Scholier en leraar voeren natuurkunde proefje uit
Scholier en leraar voeren natuurkunde proefje uit

Leraar Natuurkunde worden doe je aan de Radboud Universiteit

Als Natuurkunde leraar speel je een cruciale rol in het onderwijs. Je helpt leerlingen om de fundamentele principes van de natuurkunde te begrijpen en ontwikkelt hun kritische denkvaardigheden. Door uitdagende en boeiende lessen te geven, inspireer je de volgende generatie wetenschappers, ingenieurs en probleemoplossers.

Waarom leraar Natuurkunde worden?

Als leraar natuurkunde speel je een essentiële rol in de ontwikkeling van jongeren, van kritisch denken tot probleemoplossend vermogen. Elke dag biedt nieuwe uitdagingen en kansen om creatief en innovatief les te geven. Bovendien draag je bij aan een toekomst vol ontdekkingen en technologische vooruitgang. Kies voor een carrière die zowel uitdagend als ongelooflijk bevredigend is. Maak een verschil en inspireer de volgende generatie!

Lesbevoegdheid natuurkunde

Als je leraar wilt worden, heb je een lesbevoegdheid nodig. Aan de Radboud Universiteit bieden we opleidingen tot zowel eerstegraads als tweedegraads lesbevoegdheden aan. 

Eerstegraads lesbevoegdheid

Met een eerstegraads lesbevoegdheid in de natuurkunde kun je als natuurkunde leraar aan de slag in alle klassen van het voortgezet onderwijs, dus van vmbo t/m vwo, van onder- tot bovenbouw. Je kunt een eerstegraads bevoegdheid halen met een Educatieve opleiding op masterniveau, na afronding van een vooropleiding in de natuurkunde. Het stelt je in staat om diepgaande, gespecialiseerde vakinhoud te onderwijzen en studenten voor te bereiden op het hoger onderwijs. 

Tweedegraads lesbevoegdheid

Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo, en alle jaren van het vmbo. Je houdt je bezig met het onderwijzen van de basisprincipes en concepten van natuurkunde, en bereidt scholieren voor op hun verdere studieverloop. Een tweedegraads bevoegdheid kun je in een korter traject dan de master behalen, bijvoorbeeld met een minor tijdens je bachelor Natuurkunde of een module traject na je studie. 

Jouw rol als natuurkunde leraar

Wat betekent het nu echt om docent te worden, wat houdt het in, en wanneer ben je 'geschikt' voor het leraarschap? Sommige kenmerken heb je misschien zelf al, en andere ontwikkel je tijdens je lerarenopleiding. 

  • Je hebt een passie voor Natuurkunde en je kunt met enthousiasme over je vak vertellen
  • Je vindt het leuk om complexe concepten eenvoudig en begrijpelijk uit te leggen.
  • Je kunt met begrip en geduld je lessen afstemmen op het leerproces en uitdagingen van individuele leerlingen.
  • Je gaat creatief te werk; als leraar stel je zelf je lessen samen en heb je veel vrijheid om innovatieve lesmethoden te verzinnen of gebruiken om de interesse en betrokkenheid van leerlingen te vergroten.
  • Effectief communiceren is een belangrijk onderdeel binnen en buiten je klas; je schakelt met leerlingen, ouders en collega's.
  • Je hebt organisatievermogen om lessen en activiteiten te plannen en organiseren.

Universitaire lerarenopleiding Natuurkunde

De Radboud Universiteit biedt diverse trajecten en opleidingen om leraar te worden. Of je nu net begint met het ontdekken van je interesse in onderwijs, of je bent al op weg om een gecertificeerde docent te worden. 

Educatieve minor/module Natuurkunde

De minor kun je in een halfjaar tijdens je bachelor doen, of als 'module' na je bachelor. In een halfjaar ontdek je of het leraarschap iets voor je is. Je leert leiderschapsvaardigheden, presenteren en effectief communiceren en loopt stage op school. Een fast-track tot het leraarschap, want na afronding behaal je je tweedegraads lesbevoegdheid en kun je direct voor de klas.

Educatieve minor/module Natuurkunde

Educatieve master Natuurkunde (2 jaar)

Na je bachelor kun je op masterniveau een lerarenopleiding volgen waarmee je een eerstegraadsbevoegdheid behaalt. De tweejarige Educatieve Master Natuurkunde integreert natuurkunde, didactiek en stage, waardoor je wordt opgeleid tot docent van academisch niveau én je vakmaster titel behaalt. Vanaf 2025/2026 kun je deze master ook in deeltijd doen.

Tweejarige Educatieve master Natuurkunde

Educatieve (post-)master Natuurkunde (1 jaar)

Als je al een master hebt afgerond, kun je een lerarenopleiding Natuurkunde volgen: de éénjarige Educatieve Master. In één jaar doe je de benodigde didactische kennis en praktijkervaring op om je eerstegraads lesbevoegdheid te halen. Deze opleiding kun je ook in deeltijd volgen.

Eenjarige Educatieve master Natuurkunde

Salaris leraar Natuurkunde

Het salaris van een natuurkunde docent varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het type onderwijsinstelling. In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een natuurkunde docent in het voortgezet onderwijs tussen de €3.000 en €5.000 bruto per maand. Het salaris hangt ook af van je ervaring of eventuele extra verantwoordelijkheden.

Daarnaast biedt het leraarschap unieke voordelen die verder gaan dan je salarisstrookje. Denk aan lange vakanties, een stabiele werkomgeving en de voldoening van het inspireren en begeleiden van de volgende generatie wetenschappers. 

Student lerarenopleiding voor de klas op middelbare school

Heb je al een baan?

Volg een lerarenopleiding in deeltijd

/opleidingen/lerarenopleidingen/voortgezet-onderwijs/zij-instroom

Zij volgden al een lerarenopleiding...

Quote van oud-student Fabian: "Voor mij is het meest uitdagende ongetwijfeld de link leggen tussen theorie en praktijk."
Quote van oud-student Emma: "Ik geniet van de kleine gesprekjes die ik heb met leerlingen."
Quote van oud- student Pim: "Ik heb nog nooit zoveel nieuwe dingen geleerd in één jaar."