Leraar Scheikunde worden doe je aan de Radboud Universiteit
Heb je een passie voor scheikunde en wil je jouw enthousiasme en kennis als leraar delen met jonge, nieuwsgierige geesten? Dan zijn de opleidingen tot leraar scheikunde precies wat je zoekt! Maak van je liefde voor het vak scheikunde een inspirerende carrière als leraar of docent in het onderwijs.
Waarom leraar scheikunde worden?
Als leraar scheikunde introduceer je scholieren in de wereld van atomen, moleculen en chemische reacties. Je gebruikt je diepgaande kennis en passie voor scheikunde om boeiende lessen te creëren die de nieuwsgierigheid prikkelen en helpen de basisprincipes en complexe concepten van het vakgebied te begrijpen.
Lesbevoegdheid leraar scheikunde
Het verkrijgen van een lesbevoegdheid is een essentiële stap om docent te worden. Deze bevoegdheid laat zien dat je de kennis en vaardigheden hebt om succesvol les te geven in het onderwijs. Aan de Radboud Universiteit bieden we zowel eerstegraads als tweedegraads lesbevoegdheden aan.
Eerstegraads
Een eerstegraads lesbevoegdheid geeft je de mogelijkheid om les te geven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, inclusief de bovenbouw van havo en vwo. Het stelt je in staat om diepgaande, gespecialiseerde vakinhoud te onderwijzen en studenten voor te bereiden op het hoger onderwijs. Met een educatieve master behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid.
Tweedegraads
Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven in de onderbouw van alle middelbare schoolniveaus, en in het mbo. Het stelt je in staat om de basisprincipes en concepten van scheikunde te onderwijzen en studenten voor te bereiden op hun verdere studiecarrière. Met een educatieve minor of module behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid.
Taken als leraar of docent
- Ontwikkel en doceer boeiende lesplannen om scheikundige concepten aan scholieren uit te leggen.
- Demonstreer experimenten en begeleid leerlingen bij hun eigen experimenten.
- Beoordeel de vooruitgang van studenten door middel van toetsen en opdrachten.
- Breng academische inzichten over leren en het stimuleren van kritisch en creatief denken in de praktijk.
- Communiceer met ouders en collega's over de voortgang en het gedrag van scholieren.
- Ontwikkel je verder tot sectievoorzitter scheikunde, afdelingshoofd, coördinator of schoolbestuurder.
Lerarenopleiding Scheikunde
Of je nu net begint met het ontdekken van je interesse in onderwijs, of je bent al op weg om een gecertificeerde docent te worden, de Radboud Universiteit biedt een reeks opleidingen die zijn ontworpen om aan jouw unieke behoeften en doelen te voldoen. Lees hieronder meer over de verschillende opties als bachelor- en masterstudent.
Educatieve minor/module Scheikunde
De minor kun je in een halfjaar tijdens je bachelor doen, of als 'module' na je bachelor. In een halfjaar ontdek je of het leraarschap iets voor je is. Je leert leiderschapsvaardigheden, presenteren en effectief communiceren. Een fast-track tot het leraarschap, want na afronding behaal je je tweedegraads lesbevoegdheid en kun je direct voor de klas.
Educatieve master Scheikunde
Na je bachelor kun je op masterniveau een lerarenopleiding volgen waarmee je een eerstegraadsbevoegdheid behaalt. Dit kan als 1-jarig of 2-jarig traject: de eenjarige Educatieve Master doe je als je al een mastertitel op zak hebt, terwijl de tweejarige Educatieve Master Scheikunde geschikt is als vervolgmaster op je bachelor, waarin je in twee jaar je vakmaster titel behaalt én je lesbevoegdheid. Beide trajecten kun je in deeltijd volgen.
Salaris leraar scheikunde
Wat verdient een scheikunde docent? Dit is uiteraard afhankelijk van je opleiding, lesbevoegdheid en het aantal jaren werkervaring. In 2024 zit het startsalaris van docent tussen de € 2500 en € 5000 bruto per maand. Dit is een schatting en kan uiteraard variëren. Naast het basissalaris kunnen docenten ook toelagen ontvangen voor bijzondere taken, en heb je vaak bij onderwijsinstellingen uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.