Carrièreperspectief lerarenopleiding

De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs verschilt sterk per regio en per vak. Op dit moment is er een lerarentekort, wat betekent dat je een grote baankans hebt. 

Als leraar kun je je blijven ontwikkelen in je vak. Bijvoorbeeld door (nascholings-) cursussen te volgen en studiedagen of conferenties te bezoeken. Verder kun je leerlingbegeleider worden of jaarcoördinator. Of doorgroeien naar managementfuncties, zoals afdelingsleider of rector. Er zijn legio mogelijkheden.

Het onderwijs uit? Met je verworven vaardigheden kun je prima terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Vaardigheden als kennisoverdracht, het leidinggeven aan groepen en sociale en communicatieve vaardigheden komen ook daar goed van pas.

Meer informatie over het toekomstperspectief voor docenten vind je op de volgende websites:

Promoveren

Wanneer je je master hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi – ook wel PhD students genoemd – verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied. Een klein deel van de afgestudeerden van de lerarenopleiding wordt promovendus.

Radboud Career Service

De [Radboud Career Service] begeleidt en ondersteunt studenten en jonge oud-studenten naar de arbeidsmarkt. Je kunt bij de Career Service terecht voor loopbaanadvies, sollicitatietips of voor informatie over stages en vacatures. 

Een baan met impact

Docent worden op een middelbare school, waarom zou je? Nou, omdat het het mooiste vak van de wereld is. En van wie kan je dat beter horen dan van studenten die een academische lerarenopleiding aan de Radboud Universiteit volgen? Lotte, Kiki en Daan vertellen je wat er leuk is aan het onderwijs. Dat ze een baan met impact hebben bijvoorbeeld; dat geen enkele dag hetzelfde is; dat er talloze mogelijkheden zijn om je baan af te wisselen met extra taken; dat je collega's leuk, behulpzaam en oprecht in je geïnteresseerd zijn. En dat passie voor je vak de ultieme drijfveer is voor een gelukkige loopbaan.