Student lerarenopleiding voor de klas op middelbare school
Student lerarenopleiding voor de klas op middelbare school

Zij-instroom

Een flexibel maatwerktraject naar een eerstegraads lesbevoegdheid. Heb je een bachelordiploma gerelateerd aan het schoolvak, een wo-masterdiploma én een baan in het onderwijs? Of wil je vanuit een andere achtergrond de overstap naar het onderwijs maken? Dan is dit traject misschien iets voor jou.

Wat is het zij-instroomtraject?

Het zij-instroomtraject heet volgens de wet het traject ‘zij-instroom in het beroep’. Het is een leer-werktraject van maximaal twee jaar, waarbij je vanaf dag één betaald voor de klas staat en daarnaast je bevoegdheid bij een hogeschool of universiteit haalt. De school betaalt je studiekosten met behulp van de zij-instroomsubsidie. Om in aanmerking te komen voor een traject aan de Radboud Universiteit moet je een bachelordiploma gerelateerd aan het schoolvak, een wo-masterdiploma en voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring hebben. Voldoe je niet aan de criteria? Neem dan contact op met onze studieadviseur.

Past zij-instroom bij mij?

Voor wie?

Heb je een universitair bachelordiploma in het schoolvak en een wo-masterdiploma? Wil je vanuit een andere achtergrond de overstap naar het onderwijs maken? Of sta je (on[der])bevoegd voor de klas? Dan is dit traject misschien iets voor jou.

Past zij-instroom bij mij?

Hoe werkt het?

Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

Door een goede balans tussen werk, opleiding en privé ben ik nu bevoegd én een ervaring rijker.
Foto van Mart Beulen
Mart Beulen Docent Bedrijfseconomie en Economie Het verhaal van Mart
Ik heb nog elke les veel profijt van hetgeen ik tijdens de opleiding heb geleerd.
Portretfoto van Stefan Blankenborg
Stefan Blankenborg Docent Scheikunde Het verhaal van Stefan
Twee vrouwen zitten op een bankje te overleggen met de 'Radboud' letters in de achtergrond.

Onderzoek naar geschiktheid

Je kunt alleen je bevoegdheid halen via het zij-instroomtraject als  je een aanstelling hebt als leraar op een school. Bovendien maakt een onderzoek naar geschiktheid (inclusief assessment en portfolio) deel uit van de toelatingsprocedure. 

Meer over het geschiktheidsonderzoek

Je kunt het zij-instroom traject volgen voor de volgende schoolvakken:

Mens- en maatschappijwetenschappen

Aardrijkskunde
Algemene economie
Bedrijfseconomie
Filosofie
Geschiedenis
Kunstgeschiedenis
Godsdienst & Levensbeschouwing
Maatschappijleer & Maatschappijwetenschappen

Taal- en cultuurwetenschappen

Nederlands
Duits
Engels
Frans
Spaans
Grieks & Latijn

Bètawetenschappen

Wiskunde
Scheikunde
Informatica
Natuurkunde
Biologie

Maastricht Universiteit en Radboud Universiteit

Woon je in Limburg?

Wist je dat we ook in samenwerking met de Universiteit Maastricht een zij-instroomtraject aanbieden voor mensen die woonachtig zijn in Zuid-Limburg? Je volgt dan 1 dag in de week college op de campus in Maastricht en 1 dag college aan de RU in Nijmegen.

Zij-instroom Maastricht 

Je vindt op YouTube nog meer video's over zij-instroom

 

Bekijk de Playlist

Ik heb nog een vraag!

Heb je nog specifieke vragen over zij-instroom? Neem dan contact op met de studieadviseur. Of vul het bel-me-terug formulier in.