Zij-instroom

Een flexibel maatwerktraject naar een eerstegraads lesbevoegdheid. Heb je een universitair bachelordiploma, een wo-masterdiploma én een baan in het onderwijs? Of wil je vanuit een andere achtergrond de overstap naar het onderwijs maken? Dan is dit traject misschien iets voor jou.

Student lerarenopleiding voor de klas op middelbare school

Wat is het zij-instroom traject?

Het zij-instroomtraject heet volgens de wet het traject ‘zij-instroom in het beroep’. Het is een leer-werktraject van maximaal twee jaar, waarbij je vanaf dag één betaald voor de klas staat en daarnaast je bevoegdheid bij een hogeschool of universiteit haalt. De school betaalt je studiekosten met behulp van de zij-instroomsubsidie. Om in aanmerking te komen voor een traject aan de Radboud Universiteit moet je een wo-masterdiploma en voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring hebben.
Voldoe je niet aan de criteria? Neem dan contact op met onze studieadviseur.

Past zij-instroom bij mij?

 • Voor wie?

  Heb je een universitair bachelordiploma, een wo-masterdiploma en een baan in het onderwijs? Of wil je vanuit een andere achtergrond de overstap naar het onderwijs maken? Dan is dit traject misschien iets voor jou.

  Past zij-instroom bij mij?

 • Hoe werkt het?

  Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

studenten

Waar is het? 

Je volgt één dag in de week college op de campus in Maastricht en één dag college aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Alle overige dagen sta je betaald voor de klas.

 • Blij dat ik via het zij-instroomtraject mijn eerstegraads bevoegdheid heb behaald. Gewoon op de school waar ik al werkte. Door een goede balans tussen werk, opleiding en privé ben ik nu bevoegd én een ervaring rijker.
  Foto van Mart Beulen
  Mart Beulen Docent Bedrijfseconomie en Economie Het verhaal van Mart
Twee vrouwen zitten op een bankje te overleggen met de 'Radboud' letters in de achtergrond.

Onderzoek naar geschiktheid

Je kunt alleen je bevoegdheid halen via het zij-instroomtraject als  je een aanstelling hebt als leraar op een school. Bovendien maakt een onderzoek naar geschiktheid (inclusief assessment en portfolio) deel uit van de toelatingsprocedure. 

Meer over het geschiktheidsonderzoek

Contact

Heb je nog vragen over het zij-instroom traject? Neem dan contact op met de studieadviseur.