Past zij-instroom bij mij?

Een zij-instroomtraject is een op maat gemaakt traject waarin je tegelijkertijd leert en werkt. Je hebt een wo-masterdiploma én een baan in het onderwijs nodig om in aanmerking te komen voor dit traject. Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

Het zij-instroom traject

Ben jij al (on[der])bevoegd in het onderwijs werkzaam en verken jij de mogelijkheid om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen? Of wil je vanuit een andere achtergrond de overstap naar het onderwijs maken? Dan kan je aan de Radboud Universiteit een eerstegraads lesbevoegdheid behalen. Je volgt je academische lerarenopleiding (met een selectie van vakken over vakinhoud, pedagogiek en didactiek) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Om in aanmerking te komen voor dit traject heb je drie dingen nodig:

  • een bachelordiploma gerelateerd aan het schoolvak
  • een wo-masterdiploma
  • een baan in het onderwijs 

Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

College RPS

Oriënteren op het docentschap 

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je geschikt bent voor een toekomstige baan in het onderwijs. 

'Door een goede balans tussen werk, opleiding en privé ben ik nu bevoegd én een ervaring rijker.'

Ervaringsverhaal van Mart Beulen