Past zij-instroom bij mij?

Een zij-instroomtraject lijkt een mooie optie: een tweejarig traject dat bovendien volledig betaald is. Maar los van de criteria waar je aan moet voldoen, is het ook goed om te bekijken of dit traject wel bij jou past.

Het zij-instroom traject

Ben jij in het onderwijs werkzaam en/of woonachtig in de regio Limburg en verken jij de mogelijkheid om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen? Dan kan je (deels) in Maastricht een eerstegraads lesbevoegdheid behalen. Je volgt je academische lerarenopleiding (met een selectie van vakken over vakinhoud, pedagogiek en didactiek) gedeeltelijk op de campus van de Universiteit Maastricht en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Om in aanmerking te komen voor dit traject heb je twee dingen nodig:

• een wo-masterdiploma
  • een baan in het onderwijs

Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

college RPS

Oriënteren op het docentschap

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je geschikt bent voor een toekomstige baan in het onderwijs.

'Door een goede balans tussen werk, opleiding en privé ben ik nu bevoegd én een ervaring rijker.'

Ervaringsverhaal van Mart Beulen

Oriëntatie, inschrijving, matching, assessment, start opleiding en bevoegdheid.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.