Zij-instromer voor de klas
Zij-instromer voor de klas

Zij-instroom in Maastricht

De Universiteit Maastricht biedt in samenwerking met de docentenacademie van de Radboud Universiteit een flexibel maatwerktraject aan. Ben jij in het onderwijs werkzaam en/of woonachtig in de regio Limburg en verken jij de mogelijkheid om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen? Dan kan je (deels) in Maastricht een eerstegraads lesbevoegdheid behalen. Je volgt je academische lerarenopleiding (met een selectie van vakken over vakinhoud, pedagogiek en didactiek) gedeeltelijk op de campus van de Universiteit Maastricht en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat is het zij-instroom traject?

Het zij-instroomtraject heet volgens de wet het traject ‘zij-instroom in het beroep’. Het is een leer-werktraject van maximaal twee jaar, waarbij je vanaf dag één betaald voor de klas staat en daarnaast je bevoegdheid bij een hogeschool of universiteit haalt. De school betaalt je studiekosten met behulp van de zij-instroomsubsidie. Om in aanmerking te komen voor een traject aan de Radboud Universiteit moet je een wo-masterdiploma en voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring hebben.
Voldoe je niet aan de criteria? Neem dan contact op met onze studieadviseur.

Past zij-instroom bij mij?

Voor wie?

Ben jij woonachtig en/of werkzaam in de regio Limburg? Wil je een eerstegraads lesbevoegdheid halen? Heb je een wo-masterdiploma én een baan in het onderwijs? Dan is dit traject misschien iets voor jou. 

Past zij-instroom bij mij?

Hoe werkt het?

Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken gedeeltelijk op de campus van de Universiteit Maastricht en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast werk je als leraar op een school met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je staat als docent vanaf dag één direct voor de klas. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

Door een goede balans tussen werk, opleiding en privé ben ik nu bevoegd én een ervaring rijker.
Foto van Mart Beulen
Mart Beulen Docent Bedrijfseconomie en Economie Het verhaal van Mart
Eerstegraads docenten zijn belangrijk in elk docententeam en in elk specifiek schoolvak.
Portretfoto van Juanita Vernooy
Juanita Vernooy UM Projectleider Samenwerking zij-instroom regio Limburg Het verhaal van Juanita

Waar?

Het leer-werktraject is mogelijk in 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Je volgt 1 dag in de week college op de campus in Maastricht en 1 dag college aan de RU in Nijmegen. Alle overige dagen sta je betaald voor de klas.

Onderzoek naar geschiktheid

Je kunt alleen je bevoegdheid halen via het zij-instroomtraject als  je een aanstelling hebt als leraar op een school. Bovendien maakt een onderzoek naar geschiktheid (inclusief assessment en portfolio) deel uit van de toelatingsprocedure. 

Meer over het geschiktheidsonderzoek

Je vindt op YouTube nog meer video's over zij-instroom

 

Bekijk de Playlist

Ik heb nog een vraag!

Heb je nog specifieke vragen over zij-instroom? Neem dan contact op met de studieadviseur. Of vul het bel-me-terug formulier in.