Student van de lerarenopleiding voor een middelbare school
Student van de lerarenopleiding voor een middelbare school

Meer over het docentenvak

Wil je nog meer lezen, kijken en luisteren over het onderwijs? Dan ben je hier op de juiste plek. We hebben de mooiste verhalen en ervaringen voor je verzameld - van onze eigen studenten en van ervaringsdeskundigen en onderzoekers uit het land.

Studenten van de lerarenopleiding aan de RU aan het woord

Studenten aan het woord

Wat vinden studenten aan de Radboud Universiteit van hun lerarenopleiding? Hoe ervaren zij het om voor de klas te staan? Zijn die pubers eigenlijk lui? Welke taken kun je naast leraar zijn nog meer oppakken op een middelbare school? En hoe word je vanuit de universiteit begeleid? In een aantal video’s hoor je studenten vertellen over docent zijn, over de academische lerarenopleiding, over vooroordelen en nog veel meer. Je kunt de video’s bekijken via deze playlist.

100 dagen voor de klas

Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Televisiemakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer aan HAVO/VWO en VMBO-leerlingen. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? In zes afleveringen zien we de worstelingen van deze nieuwbakken leraren. Bekijk de serie op NPOStart.

Klassen

Lukt het een school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould zich voor hun nieuwe documentaire Klassen stelden. Ze strijken neer in Amsterdam-Noord en richten hun peilen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg? Bekijk alle zeven afleveringen via NPOStart.

Podcasts luisteren

>> Krachtige Leraar 

Mohammed Bouamrani en Zena Bani maken deze podcast om van leraren zelfverzekerde superhelden te maken die in staat zijn voor elke situatie in en rondom de klas de juiste tools in te zetten. Tijdens de afleveringen zijn de rollen voor een keertje omgedraaid. De leraren zitten in de schoolbanken en krijgen telkens les van een gastspreker die deskundig is op het gebied van het afleveringsthema. Zo wordt de leraar handvatten aangereikt om gelijk toe te passen in zijn lessen. Luister de serie via Spotify.

>> Het mysterie van de goede leraar

Leraren, iedereen heeft er een mening over. We zijn allemaal naar school geweest en we hadden daar een favoriete leraar, maar misschien ook de leraar die je liever niet was tegengekomen. In deze podcastserie gaat Marcel van Herpen op zoek naar wat een leraar nou een goede leraar maakt. Hij spreekt met leraren en gaat op zoek naar het geheim achter hun vakmanschap. Om herinneringen op te halen, inzichten op te doen én om de leraar in anderen wakker te kussen. Luister de serie via Spotify.

>> What if Education

Kunnen we de manier waarop we opvoeden veranderen? En, willen we die verandering wel? Met een enigszins onorthodoxe benadering delen docenten, studenten en experts in deze Engels gesproken podcastserie hun ideeën over hoe zij denken over de toekomst van het onderwijs. Gastheer Monika Theron wil weten hoe comfortabel docenten en leerlingen zijn met nieuwe concepten in het onderwijs. Luister de serie via Spotify.

>> Mijn eerste jaar voor de klas

Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Dus om starters een extra steuntje in de rug te geven, biedt de VO-raad de podcast Mijn eerste jaar voor de klas. Een schooljaar lang volgen we startende docenten Elisabeth en Maurice. Om mee te leven, én om te leren van wat zij in de praktijk allemaal meemaken. Luister de serie via Spotify.

Leraar Roy vlogt over docent zijn

Aardrijkskunde docent Roy Helmerhorst maakt vlogseries over zijn leven als docent én hij gaat in gesprek met BN'ers over hun schooltijd. ‘Met mijn vlogs probeer ik mensen te motiveren. Sommige kijkers zijn zelfs de docentenopleiding gaan doen. Dat is toch geweldig?’ Bekijk meer op zijn kanaal.