Stageinformatie begeleiders Educatieve minor/module

Stagebegeleiders kunnen hier praktische informatie en documenten vinden voor de begeleiding van onze studenten van de Educatieve Minor en Module. De Educatieve Minor en Module vinden plaats in het eerste semester van het academisch jaar; de stage bestaat uit een stage a en stage b.

Belangrijke documenten cohort 2024Belangrijke documenten cohort 2023

De minor/module in het kort

Je bent als werkplekbegeleider of schoolopleider betrokken bij de begeleiding van een student die stage loopt op jouw middelbare school en een educatieve minor of module volgt. Maar hoe ziet die opleiding er precies uit? Aan welke doelen wordt er gewerkt? Opleidingscoördinator Lieke Jager vertelt het in deze video. 

Het curriculum 

In het opleidingstraject tot academisch docent staan tien opleidingsdoelen centraal die de student vormen tot vakdidactisch specialist. Arnoud Aardema, afdelingshoofd onderwijs van de Radboud Docenten Academie, licht in deze video de uitgangspunten van het curriculum toe.

 Semester 1
StagetypeBegeleid en zelfstandig
LengteCa. 20 weken
Beoordelingsmomenten1 november 2024 en 24 januari 2025
Begeleidingstijd40 uur per student bij duo, 60 uur bij individuele student
Aantal dagen per weekMax. 3: di-wo-do
Beschikbaarheid studentMax. 20 klokuur per week
Aantal lessen per weekStage A: toewerken naar 4-6 lesuren
Stage B: 4-6 lesuren
WerkplekbegeleiderTweedegraads vakdocent
InstituutsbegeleiderOpleider van RDA
Contactmomenten RDABijeenkomst voor werkplekbegeleiders, start van stage, tussenevaluatie, eindbeoordeling van stage
Lesbezoek opleiderEenmaal tijdens stage A (instituutsopleider) en eenmaal tijdens stage B (vakdidacticus)

De stage van de Educatieve Minor/Module

Hieronder staat per stageperiode (stage A en B) een generieke omschrijving van doelen en activiteiten. Er is echter geen vaststaand programma dat de student moet doorlopen tijdens de stages. Het leerproces tijdens de stages wordt gekaderd door de doelen van de stage (het stagebeoordelingsformulier), de persoonlijke leerdoelen van de student, de feedback van de begeleiders en de opdrachten die de student uitvoert.

Het verschil tussen de Educatieve Minor en de Educatieve Module

Studenten die een Educatieve Minor of Educatieve Module volgen, behalen in een half jaar tijd een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid. Het is een snelle manier om kennis te maken met het onderwijs. Studenten die de Educatieve Minor volgen, doen dat in het eerste semester van het derde jaar van hun bachelorprogramma. Met deze Educatieve Minor behalen zij, in combinatie met hun bachelordiploma, een beperkte tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Studenten die een Educatieve Module volgen, doen dat ná afronding van hun bachelor, in plaats van tijdens de bachelor. Zij behalen ook een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid. Daarmee mogen zij lesgeven in de onderbouw van de havo en het vwo, en in het vmbo-t.

Factsheet