Zij-instromer voor de klas
Zij-instromer voor de klas

Zij-instroom en deeltijd

Wil je de overstap maken naar het onderwijs of vanuit een baan in het onderwijs doorgroeien naar een eerstegraads bevoegdheid? En heb je een bachelordiploma gerelateerd aan het schoolvak en een wo-masterdiploma? Dan is het zij-instroomtraject van de Radboud Universiteit misschien iets voor jou: een flexibel maatwerktraject waarin je een baan op een school met je opleiding combineert. Daarnaast kun je sommige lerarenopleidingen in deeltijd volgen. Ideaal wanneer een voltijd opleiding voor jou niet haalbaar is.

Zij-instroom

Het zij-instroomtraject is een leer-werktraject van maximaal twee jaar, waarbij je vanaf dag één betaald voor de klas staat en daarnaast je onderwijsbevoegdheid haalt. De school betaalt je studiekosten met behulp van de zij-instroomsubsidie. Je hebt een universitair bachelordiploma in het schoolvak en een wo-masterdiploma op zak. Daarnaast stellen we met het geschiktheidsonderzoek vast of je voldoende maatschappelijke ervaring of beroepservaring hebt om voor de klas te staan. Twijfel je of je aan de criteria voldoet? Neem dan contact op met onze studieadviseur.

Past zij-instroom bij mij?

Deeltijd

Wil je werk en studie combineren? Is een voltijd opleiding vanwege een andere reden niet haalbaar voor jou? Of moet je nog deficiëntievakken volgen? Dan is deeltijd een goede optie. Heb je al een bevoegdheid, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Kijk voor de deeltijdmogelijkheden bij het schoolvak van jou keuze. De eenjarige educatieve master kun je al in deeltijd volgen. Vanaf collegejaar 2025/2026 volgt ook de tweejarige educatieve master als deeltijdoptie. Twijfel je of je aan de criteria voldoet? Neem dan contact op met onze studieadviseur.

Deeltijd per schoolvak

Hoe werkt zij-instroom?

Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op de lerarenopleiding en daarnaast werk je op een middelbare school als leraar met een onderwijsaanstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

Leraar worden in Limburg?

Als je aan de slag wilt als docent in de regio Limburg heb je de mogelijkheid om een deel van je lessen aan de Universiteit van Maastricht te volgen. De Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht bieden een gezamenlijk academisch lesprogramma aan, waarbij je 1 dag in de week college volgt op de campus in Maastricht en 1 dag college aan de RU in Nijmegen. 

Zij gingen je voor

Ik heb nog elke les veel profijt van hetgeen ik tijdens de opleiding heb geleerd.
Portretfoto van Stefan Blankenborg
Stefan Blankenborg Docent Scheikunde Het verhaal van Stefan
Door een goede balans tussen werk, opleiding en privé ben ik nu bevoegd én een ervaring rijker.
Foto van Mart Beulen
Mart Beulen Docent Bedrijfseconomie en Economie Het verhaal van Mart

Zij-instroom voor 19 schoolvakken:

Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Grieks & Latijn, Aardrijkskunde, Algemene economie, Bedrijfseconomie, Filosofie, Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Godsdienst & Levensbeschouwing, Maatschappijleer & Maatschappijwetenschappen, Wiskunde, Scheikunde, Informatica, Natuurkunde en Biologie.

Onderzoek naar geschiktheid

Je kunt alleen je bevoegdheid halen via het zij-instroomtraject als  je een aanstelling hebt als leraar op een school. Bovendien maakt een onderzoek naar geschiktheid (inclusief assessment en portfolio) deel uit van de toelatingsprocedure. 

Meer over het geschiktheidsonderzoek

Zij-instroom, hoe zit dat? Bekijk de video's:

Je vindt op YouTube nog meer video's over zij-instroom

 

Bekijk de Playlist

Ik heb nog een vraag!

Heb je nog specifieke vragen over zij-instroom? Neem dan contact op met de studieadviseur. 

Online afspraak | Telefonische afspraak | Afspraak op de campus