Een actueel onderwerp, aangezien het veranderende klimaat wereldwijd een aanzienlijke impact heeft op onze voedselgewassen. Niet alleen mensen en dieren lijden onder hittestress, maar ook planten. Als wetenschappelijk onderzoeker richten Ivo Rieu en zijn team zich op gewassen die voor menselijke consumptie worden geteeld, zoals tomaten en bonen.
'Het probleem is dat veel planten minder vruchtbaar worden tijdens perioden van hoge temperaturen. Ze produceren minder zaden en vruchten. Een hittegolf wanneer tomatenplanten bloeien kan de hele oogst vernietigen.'
Gewassen ontwikkelen
Er zijn twee mogelijke oplossingen voor dit probleem, en beide worden toegepast. Ivo Rieu schetst: 'Er zijn boeren en tuinders die overstappen op een ander gewas dat bestand is tegen de hitte. De tweede oplossing is het ontwikkelen van varianten van gewassen met verhoogde weerstand tegen hittegolven. Dit is wat wij onderzoeken.'
Genetische technologie: tijdsbesparing
Als biotechnoloog gebruikt Ivo Rieu een plant of delen ervan om een gewas met gewenste eigenschappen te kweken. 'Vroeger werd er veredeld door kruisen en planten op het oog te selecteren. Tegenwoordig gebruiken we genetische technologie. Met deze technologie besparen we veel tijd omdat we op genniveau kunnen werken met zaailingen en niet de hele groeicyclus hoeven te doorlopen. Wat vroeger drie maanden duurde, kan nu in een dag.'
'Er wordt bijvoorbeeld een DNA-monster gemaakt van een stukje blad. Dit monster wordt vervolgens "gelezen" met speciale apparatuur. We doen dit niet zelf. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, en zij leveren ons de kant-en-klare DNA-code waarop wij ons onderzoek uitvoeren.'