Waarom deze studie?

Beleid en uitvoering van belangrijke vraagstukken en taken komen steeds meer bij lokale overheden terecht: gemeenten en de organisaties waarmee zij samenwerken. En dan hebben we het niet alleen over landelijke taken. De Europese Commissie stelt dat goed functionerende lokale overheden nodig zijn om de Sustainable Development Goals (SDG’s) in 2030 te behalen. Maar liefst 65 procent van deze SDG’s krijgen we zonder deze lokale overheden namelijk niet gerealiseerd. 

Heb je net je bachelor of premaster Bestuurskunde afgerond en trekt de lokale overheid je aan? Of ben je al aan het werk en wil je beter begrijpen hoe het systeem in elkaar zit? Dan is deze master iets voor jou. We zorgen voor een goede koppeling tussen theorie en praktijk. Je volgt deze master in een kleinschalige setting, met afwisselende onderwijsvormen, aandacht voor de actualiteit en ruimte voor jouw interesses. 

Met de master Bestuur en Management van Lokale Vraagstukken leer je alles over managementtools en sturingsinstrumenten van lokale overheden. En ontdek je hoe je die tools intern én extern in kunt zetten om vraagstukken aan te pakken, op een efficiënte, effectieve en rechtmatige manier.

 

Waarom in Nijmegen?

De uitdagingen waar lokale overheden voor staan zijn complex, vaak onvoorspelbaar en hebben verstrekkende gevolgen. Denk aan de energietransitie, de groeiende armoedekloof, de woningcrisis. Tegelijkertijd zijn lokale overheden afhankelijk van wat op hogere niveaus wordt bepaald. Bestuurskundigen die het gehele speelveld kunnen overzien, weten hoe ze knelpunten moeten aanpakken en deskundig kunnen reflecteren op bestaand en nieuw beleid, zijn daarom hard nodig. 

 

Expert in lokaal bestuur

De veelzijdige studie Bestuur en Management van Lokale Vraagstukken in Nijmegen gaat in op de managementtools en sturingsinstrumenten die lokale overheden kunnen inzetten voor een betere wereld van morgen. Je krijgt onderwijs van ervaren, enthousiaste docenten met veel onderzoekservaring, expertise en een netwerk in het lokale bestuur. Zij leren je alles over lokale overheden, hun in- en externe functioneren, hun uitdagingen en hoe zij daarmee efficiënt, effectief en rechtmatig kunnen omgaan. 

 

Kleinschalig, persoonlijk en veel afwisseling

De onderwijsvormen zijn persoonlijk, kleinschalig en uitdagend. Er heerst een open sfeer, waarin je gemakkelijk in contact komt met docenten en andere studenten. Docenten organiseren bijvoorbeeld lunches en andere activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Ook krijg je in de specialisatievakken verschillende werkvormen aangeboden en waar mogelijk werk je aan actuele cases. Dit alles maakt de master Bestuur en Management van Lokale Vraagstukken in Nijmegen leuker én interessanter.

Jessie van de Haterd, student: “Ik heb tijdens mijn master het gevoel dat ik veel sociale contacten heb opgedaan, maar ook dat de docenten daadwerkelijk weten wie ik ben en waar ik mee bezig ben. Ook ben ik verrast over de didactische werkvormen waarbij wordt afgeweken van de ‘gewone’ werkgroepen en hoorcolleges: werken voor ‘echte opdrachtgevers’, workshops van andere docenten en consultants, uitdagingen waar punten voor te verdienen zijn en creatieve vormen als een gedicht schrijven over de lesstof of memes maken.”

 

Daarom Radboud Universiteit

  • De onderwijsvormen zijn persoonlijk, kleinschalig en uitdagend. Er heerst een open sfeer, waarin je gemakkelijk in contact komt met docenten en andere studenten.
  • Onze groene campus is een heerlijke plek om te studeren. Alle faciliteiten bevinden zich op loopafstand van elkaar.
  • We stimuleren je om verder te kijken en leiden je multidisciplinair op, zodat je een breed scala aan professionele en academische vaardigheden ontwikkelt.
  • Met een diploma aan de Radboud Universiteit is het arbeidsmarktperspectief gunstig. Bovendien kun je bij ons terecht voor individuele (advies)gesprekken en cv-checks.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit?