Carla Klaassen

Carla Klaassen
Het aansprakelijkheidsrecht vind ik heel boeiend omdat het zo'n duidelijke wisselwerking heeft met de maatschappelijke ontwikkelingen en actuele maatschappelijke vraagtsukken
Naam
Carla Klaassen
Opleiding
Burgerlijk Recht
Huidige functie
Hoogleraar Burgerlijk recht & Burgerlijk procesrecht

Carla Klaassen is hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Kun je jezelf voorstellen?

Ik heb een echte "Nijmeegse" achtergrond: na mijn studie aan de Nijmeegse rechtenfaculteit ben ik hier gepromoveerd (op het onderwerp risico-aansprakelijkheid). Na enkele jaren te hebben gewerkt in de Amsterdamse commerciële advocatuur, ben ik in weer teruggekeerd naar wat dus mijn alma mater heet. Naast het vak aansprakelijkheidsrecht verzorg ik vooral vakken op het gebied van geschilbeslechting, zoals het vak mediation en begeleid ik scripties op deze terreinen. 

Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?

Het aansprakelijkheidsrecht vind ik heel boeiend omdat het zo'n duidelijke wisselwerking heeft met de maatschappelijke ontwikkelingen en actuele maatschappelijke vraagstukken. Het gaat hier immers in de kern veelal om de vraag of personen of bedrijven zich anders gedragen dan we maatschappelijk betamelijk vinden en aansprakelijk zijn voor de hierdoor veroorzaakte schade of dit gedrag bijvoorbeeld verboden kan worden. Het denken hierover verandert met de tijd. We kijken nu heel anders aan tegen vervuilende bedrijven dan een tiental jaren geleden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor werkgevers die hun personeel blootstellen aan voor de gezondheid schadelijke stoffen. Ik vind het interessant hierover als jurist mee te denken en te praten. Èn dit ook samen met studenten te doen.
Mijn belangstelling voor geschilbeslechting sluit hier goed bij aan: wat is de beste manier om in en bepaald geval een geschil aan te pakken? En welke eisen stellen we in dit verband, bijvoorbeeld rond het leveren van bewijs? 

Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?

Op dit moment ben ik veel bezig met de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie ("Wamca"). Deze wet is in 2020 ingevoerd en beoogt een effectieve en efficiënte route te bieden voor het afwikkelen van situaties waarin er veel gedupeerden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde sjoemeldieselaffaire, maar ook aan de woekerpolissen en de lekkende siliconen borstimplantaten, om maar enkele heel verschllende voorbeelden te noemen. Het is een uitdaging hierbij en goed evenwicht te vinden tussen de belangen van de gedupeerden aan de ene kant en de aansprakelijk gestelde partijen aan de andere kant. Ik denk daar graag over mee en werk aan een boek hierover.

Welke tip heb je voor studenten die hun studiekeuze gaan maken?

Oriënteer je goed! En kies vooral vakken die je ècht boeien. 

Indien van toepassing: Wat brengt jouw werk in de praktijk (buiten jouw rol als docent/onderzoeker aan de Radboud Universiteit) jou in je academisch werk, en andersom?

Ik heb geen andere baan naast mijn baan aan de universiteit, maar ben wel op diverse manieren actief in de rechtspraktijk. Zo treed ik soms op als arbiter, raadsheer plaatsvervanger en vervul ik bijvoorbeeld een bestuursfunctie bij het Nederlands Arbitrage Instituut. Zo blijf ik op de hoogte van wat er speelt in de praktijk. Dat heeft duidelijk toegevoegde waarde voor hetgeen ik als docent aan studenten meegeef en hetgeen ik als wetenschapper schrijf. Dat moet immers geen "droog zwemmen" zijn!