Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Charlotte Vrendenbarg, ik ben hoogleraar Intellectueel-Eigendomsrecht aan de Radboud Universiteit. Ik ben in 2006 in Leiden afgestudeerd in het Bedrijfsrecht. Daarna ben ik werkzaam geweest als advocaat in de Amsterdamse IE-praktijk. Vervolgens heb ik in de periode 2011-2017 in Leiden promotieonderzoek gedaan op het snijvlak van IE, burgerlijk procesrecht en EU-recht. Na een aantal jaar als universitair docent te hebben gewerkt, heb ik in 2023 de overstap gemaakt naar Nijmegen.
In Nijmegen geef ik het bachelorvak Europees en Economisch Recht en daarnaast de vakken Auteurs- en Merkenrecht in de master Burgerlijk recht en het vak Copyright Law in de LLM Business Law Track. Daarnaast ben ik betrokken bij het vak AI & Recht. Ook begeleid ik scripties op het gebied van IE. Sinds kort maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van de afdeling Burgerlijk Recht.
Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?
Wat ik zo leuk vind aan IE, is de sleutelrol die het rechtsgebied vervult in de transitie naar een digitale en duurzame economie. In zowel het onderzoek als het onderwijs wil ik de vragen verkennen hoe het IE-recht kan bijdragen aan een veiligere digitale omgeving en aan een circulaire, duurzame samenleving.
Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?
Op dit moment doe ik voornamelijk onderzoek op het gebied van duurzaamheid & circulariteit in het intellectuele-eigendomsrecht. IE kan een instrument zijn om de klimaatverandering tegen te gaan, maar het IE-recht vormt in bepaalde opzichten juist een obstakel op de weg naar een circulaire economie. Ik onderzoek de vraag hoe het volle potentieel van IE kan worden benut in de strijd tegen de klimaatverandering.
Welke tip heb je voor studenten die hun studiekeuze gaan maken?
Wees kritisch bij het maken van studie- en loopbaankeuzes. Met name studenten met morele ambitie moeten zich afvragen: welke studie of afstudeerrichting stelt mij in staat straks in mijn werkzame leven positieve impact te maken?
Bij IE & Privacy gaan we ruim aandacht besteden aan de relevante en actuele digitaliserings- en duurzaamheidsvraagstukken. Studenten worden voorbereid op de uitdagingen waarmee de jurist van de toekomst te maken krijgt. Ook worden studenten gestimuleerd om na te denken over hoe zij, met de opgedane kennis van het IE- en gegevensbeschermingsrecht, in positieve zin het verschil kunnen maken bij hun toekomstige werkgever(s).
Wat brengt jouw werk in de praktijk (buiten jouw rol als docent/onderzoeker aan de Radboud Universiteit) jou in je academisch werk, en andersom?
In het onderzoek stellen mijn ervaringen in de praktijk mij in staat de theorie te vertalen naar praktische aanbevelingen. Het vernietigen van inbreukmakende producten staat op gespannen voet met het EU-recht; aan welke duurzame alternatieven voor vernietiging kan vervolgens in de praktijk worden gedacht om een einde te maken aan IE-inbreuk? In het onderwijs helpt het dat ik studenten kan vertellen hoe het een IE-geschil in de praktijk wordt opgelost, van beslaglegging op inbreukmakende producten tot de executie van een rechterlijke uitspraak. Zo hoop ik het onderwijs levendig te maken voor studenten.
IE & privacy- en gegevensbescherming
Benieuwd naar IE & privacy- en gegevensbescherming binnen de masterspecialisatie Burgerlijk recht?