Corine Dokkum

Portretfoto Corine Dokkum
In de master heb je veel vrijheid in het samenstellen van je vakkenpakket, dus je kiest wat je zelf interessant vindt.
Naam
Corine Dokkum
Opleiding
Burgerlijk Recht
Startdatum studie
Huidige functie
Contract Manager bij bol.com
Vooropleiding
Rechtsgeleerdheid Radboud Universiteit

Oud-student Corine Dokkum heeft de masteropleiding Burgelijk Recht afgerond aan de Radboud Universiteit. 

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

In de master heb je veel vrijheid in het samenstellen van je vakkenpakket, dus kies je wat je zelf interessant vindt. Dat vind ik heel fijn. Neem ter inspiratie even een kijkje in de lijst van vrije keuzevakken, zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit de vakken Mediation (aanrader!), Gezondheidsrecht en Migratierecht. Daarnaast vind ik docenten inspirerend; ze zetten je aan tot denken en het vormen van een eigen visie. Ook vind ik de verhouding hoorcolleges en werkgroepen goed, ze sluiten goed op elkaar aan.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

Er hangt een formele sfeer en je gaat ook op die manier met elkaar om. Veel studenten zijn gedreven want zij hebben een bepaald doel (vaak advocatuur) voor ogen en werken daar hard voor. Je wordt wel geacht goed te presteren.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Het niveau van veel van de vakken ligt hoog, je wordt uitgedaagd. Sommige docenten zeggen dan ook dat als je de master Burgerlijk recht in Nijmegen hebt gedaan, je echt wel een streepje voor hebt. De manier van vraagstellingen van tentamens in de advocatenopleiding schijnen te lijken op de vraagstellingen zoals de manier van vraagstellingen binnen de master (zo heb ik gehoord). Waar ik wel een beetje tegenaan loop; ik vind de master erg gericht op de advocatuur (ik heb wel eens docenten gehoord 'straks als jullie allemaal advocaat zijn..') en niet zozeer op al het andere dat je met de master kan gaan doen (bijv. bedrijfsjurist, jurist bij een rechtsbijstandverzekeraar etc). Dat vind ik jammer.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

De scriptie is een heel zelfstandig project. Wanneer je hiermee aan de slag gaat plan je zelf in, net als deadlines. Die vrijheid is enorm fijn, maar vergt ook veel verantwoordelijkheid en discipline! Het is fijn om er weinig (of geen) vakken naast te volgen om je er vol op te kunnen storten. Je onderwerp is specifiek, je leest veel en wil dat vers in je geheugen houden. Ik vond het schrijven van mijn scriptie zelf overigens leuk omdat ik schrijven leuk vind, mijn onderwerp interessant vond (een redelijk ethisch onderwerp), het proces goed verliep en ik een fijne begeleidster had.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak?

Je leert om heel kritisch te denken en een goed beargumenteerde eigen mening te vormen.