Wat spreekt je aan in de master en waarom?
De master Burgerlijk Recht, specialisatie Arbeidsrecht, is een hele interessante master. De hoor- en werkcolleges van de arbeidsrechtelijke vakken, zoals Arbeidsrecht verdiept, bestaan uit een klein aantal studenten. Daardoor is er veel ruimte voor discussie en vragen. Vaak wordt het werkcollege gegeven door een docent die ook daadwerkelijk in de advocatuur werkt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de praktijk achter de stof. De colleges bestaan voornamelijk uit discussies, waarin je beide kanten van een casus leert te bekijken. Zo ben je een stuk beter voorbereid op de praktijk waarin je uiteindelijk terecht zult komen.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.
Door de kleine groepen studenten ontstaat er binnen de opleiding een informele sfeer. De docenten (her)kennen je vaak en zijn altijd open voor een praatje tussen colleges door of zeggen hallo tegen je in de wandelgangen. Dit zorgt voor een comfortabele sfeer waar de drempel om met vragen op je docent af te stappen veel lager wordt.
Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?
Het meeste uitdagende aan deze masterspecialisatie is het bekijken van arbeidsrechtelijke casus in het grotere geheel. Het arbeidsrecht is constant aan het ontwikkelen, met groeiende Europese invloeden en het steeds belangrijker worden van bijvoorbeeld flexwerkers.
Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?
Bijna alle grote advocatenkantoren bieden stages aan op hun sectie Arbeidsrecht, waarbij voornamelijk werkgevers worden bijgestaan. Zo leer je kijken naar belangrijke, grote zaken waar veel belangen op het spel staan. Mijn bachelorscriptie heb ik geschreven over de zorgplicht van de werkgever in tijden van corona: een heel actueel onderwerp wat in jurisprudentie uiteindelijk veel aan de orde is gekomen.
Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?
Bijna iedereen heeft wel eens zelf of in zijn omgeving te maken gehad met een arbeidsrechtelijk probleem: een ontslag, een salarisverandering, een pensioenregeling of een functiewijziging. Het is enorm belangrijk dat er afgestudeerde arbeidsjuristen zijn om je te kunnen vertellen wat jouw rechten als werknemer zijn of om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat jouw arbeidsovereenkomst helemaal in orde is.