Wat spreekt je aan in de master en waarom?
Dat de master je uitdaagt. Tijdens de bachelor ging ik er nog enigszins fluitend doorheen, maar in de master ga je je echt een stuk serieuzer inzetten voor de studie. Ik denk dat dat met name te maken heeft met de verantwoordelijkheid om zelf je vakken samen te stellen. Je kunt echt kiezen wat je leuk vindt en waar jij je verder in wilt specialiseren. De master daagt je dus op een positieve manier uit, waardoor je net wat verder gaat nadenken over het recht dan tijdens je bachelor. Hierdoor kom je tot nieuwe inzichten, waar je eerder niet over nagedacht had. De docenten stimuleren dit ook goed.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.
Doordat de master meer toegespitst is op jouw wensen en op jouw ambities, zit je met een kleiner aantal medestudenten in de collegebanken. Hierdoor is er tijdens de colleges meer interactie met studenten en docenten. De sfeer is daarmee laagdrempeliger en bovendien leer je zo een stuk meer dan wanneer je alleen naar een hoorcollege aan het luisteren bent. Begrijp mij niet verkeerd, ook dat is super waardevol. Maar de afwisseling met een kleine groep studenten en een docent is echt super leuk en leerzaam.
Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?
In de master komt het echt op jezelf aan. Je moet alle stof goed bijhouden en het is echt raadzaam om actief deel te nemen aan de werkgroepen en hoorcolleges. Het meest uitdagende is toch wel dat je echt de verdieping in gaat. Vooral met een vak als auteursrecht: daar kan iedereen tot een andere conclusie komen en toch het juiste antwoord hebben. Dat is het leuke en het uitdagende: jouw antwoord hangt af van je argumentatie. Waar ik wel soms tegenaan loop, is dat ik door de diepgang even de draad kwijtraak. Dan is het goed om even een momentje rust te pakken en op een later moment nog eens naar de stof te kijken. Vaak zie je dan wel weer het licht, maar op het moment zelf kan de complexiteit van de studiestof soms frustrerend zijn.
Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?
Op dit moment volg ik nog geen stage, maar dat ben ik wel van plan. Ik heb hiervoor al een aantal kantoren op het oog. Het is denk ik wel belangrijk om een stage te gaan doen. Als je bijvoorbeeld de advocatuur in wilt - zoals ik - moet je er wel even kort van geproefd hebben. Het kan namelijk ook enorm tegenvallen, al ga ik daar niet vanuit.
Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?
Burgerlijk recht is een vrij brede master, maar omvat een super belangrijk onderwerp. Ik heb bijvoorbeeld een heel aantal vakken over intellectueel eigendomsrecht gekozen. In de huidige tijd van digitalisering, de komst van platformen en andere nieuwe innovatieve ontwikkelingen, is intellectueel recht belangrijker dan ooit. Ook vind ik arbeidsrecht binnen het burgerlijk recht heel interessant. Zo is er in de politiek continue discussie over flexkrachten, ZZP'ers en arbeidsongeschiktheid. Ook voor het maken van goed beleid op dit gebied zijn goede arbeidsjuristen enorm belangrijk. Kortom, met de master burgerlijk recht kan je nog veel kanten op. Dat maakt de master in zijn algemeenheid altijd relevant en belangrijk.