Maarten Finkers

Portretfoto Maarten Finkers
De samenleving heeft altijd behoefte aan goed opgeleide juristen die de vertaalslag kunnen maken van het recht naar de praktijk.
Naam
Maarten Finkers
Opleiding
Burgerlijk Recht
Startdatum studie
Huidige functie
Junior Associate bij Bird & Bird
Vooropleiding
Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit

Maarten Finkers heeft de masteropleiding Nederlands Recht gevolgd aan de Radboud Universiteit. 

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

De masterspecialisatie Burgerlijk recht is toch een Nijmeegs paradepaardje. Dat merk je in het onderwijsniveau, in de kennis en kunde van docenten en in de grootte van de master. Op de Radboud Universiteit richten we ons voornamelijk op het commerciële privaatrecht en dat is écht iets voor mij heb ik gemerkt. Het privaatrecht is praktisch, complex en veelal dynamisch. De masterspecialisatie Burgerlijk recht houdt de studiestof ook luchtig, anders dan bij bijvoorbeeld het strafrecht of personen- en familierecht. Daar is alles wat meer emotioneel beladen.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

Binnen de masterspecialisatie heerst een fijne open sfeer. Zowel tussen studenten als in de verhouding student-docent. Docenten zijn vaak bereid om met van alles te helpen.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie?

Het meest uitdagend is de manier waarop je aan het denken wordt gezet door de docenten. De opzet van de vakken is vaak zo dat je zelf aan de slag moet. Bijvoorbeeld door een werkgroep te moeten geven of zelf werkgroepvragen te moeten bedenken. Hierdoor moet je écht goed in de stof duiken.

Kun je iets vermelden over je stage?

Ik heb stage gelopen via de Masterclass Burgerlijk recht bij het kantoor Poelmann van den Broek. Heel interessant, leuk en uitdagend. Vanaf het begin mocht ik direct meeschrijven aan adviezen, memo’s en processtukken. Het masterclass-programma is overigens ook echt een aanrader voor ieder die interesse heeft in de advocatuur.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak?

Juristen zijn altijd nodig, in welk rechtsgebied dan ook. De samenleving heeft in mijn optiek altijd behoefte aan goed opgeleide juristen die de vertaalslag kunnen maken van het recht naar de praktijk. Dat geldt zeker ook voor civielrechtelijke juristen. Die zijn in het bedrijfsleven, de advocatuur, de rechtspraak en zelfs bij de overheid gewild. Ik wil zelf waarschijnlijk eerst de advocatuur in. Het beroep van curator lijkt me interessant, maar zelf ooit ondernemen lijkt me ook wat. Ik houd de opties nog even open.