Mathilda Ariens

Portretfoto Mathilda Ariens
De gastdocenten uit de praktijk zijn erg leuk, omdat zij grappige en interessante anekdotes geven over de praktijk en een ander licht werpen op de leerstof.
Naam
Mathilda Ariens
Opleiding
Burgerlijk Recht
Startdatum studie
Vooropleiding
Hbo-rechten (HAN) & pre-master Rechtsgeleerdheid (RU)

Student Mathilda Ariens volgt de masteropleiding Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. 

Ik heb voor de masterspecialisatie Burgerlijk recht gekozen om een bredere en verdiepende kijk op het civiele recht te krijgen. Daarnaast is er vrije keuzeruimte met heel erg veel vakken om uit te kiezen, waardoor je altijd wel iets leert wat je interessant vindt.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

Door de coronapandemie is het eerste half jaar van mijn master iets anders gegaan dan verwacht. Wel waren de docenten juist extra betrokken en zorgden ze voor genoeg mogelijkheden om vragen te kunnen stellen en om te oefenen. Nu er groen licht is voor fysiek onderwijs vanaf september, ga ik nog een leuk jaar tegemoet. Ik wil graag medestudenten ontmoeten en met hen sparren. Dat heb ik gemist. Het is erg leuk dat je samen met studenten bij vakken zit waar je allemaal actief voor hebt gekozen. Hierdoor is iedereen meer gemotiveerd en dat haalt het beste in iedereen naar boven. Tot slot zijn de gastdocenten uit de praktijk erg leuk, omdat zij grappige en interessante anekdotes geven over de praktijk en een ander licht werpen op de leerstof.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Waar ik erg aan moest wennen tijdens de master is dat er geen aparte werkgroepen meer zijn. Er wordt nog meer zelfstudie van je verwacht. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je actief bezig bent met de leerstof door bijvoorbeeld het nieuws en de rechtspraak in de gaten te houden. Dat maakt het erg leuk, omdat het studiemateriaal meer leeft door voorbeelden uit de praktijk.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Ik heb mij tijdens mijn hbo-studie en pre-master erg gericht op het strafrecht. Tijdens mijn master wilde ik juist een bredere kijk op het recht krijgen. Het civiele recht is overal en komt altijd van pas. Ik heb een eigen bedrijf en dan is kennis van het civiele recht ook niet geheel onbelangrijk. Daarnaast lijkt het mij leuk om in de toekomst iets met slachtoffers/benadeelde partijen te doen. Dat is precies het raakvlak tussen strafrecht en burgerlijk recht.