Rogier van Zutphen

Portretfoto Rogier van Zutphen
De sfeer binnen de opleiding is waar nodig serieus, maar bovenal erg gemoedelijk en prettig.
Naam
Rogier van Zutphen
Opleiding
Burgerlijk Recht
Startdatum studie

Student Rogier van Zutphen volgt de masteropleiding Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit.

De masterspecialisatie Burgerlijk recht was voor mij een opvulling voor dit collegejaar, omdat mijn geplande buitenlandstudie in aanloop naar de Duale Master Onderneming & Recht werd afgelast vanwege de coronapandemie. Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik voor deze opvulling heb gekozen. Docenten met kennis van zaken, colleges van mensen uit de praktijk, de prettige sfeer en het ruime assortiment aan vakken maken deze master een hele goede voorbereiding op het leven in een maatschappelijk relevante juridische functie en is dus ook zeker een verrijking voor mijn verdere toekomst.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

De sfeer binnen de opleiding is waar nodig serieus, maar bovenal erg gemoedelijk en prettig. Het Grotiusgebouw biedt ruim voldoende plek om met je medestudenten goed met de studie bezig te zijn, maar heeft ook genoeg ruimtes om te ontspannen. Doordat de kantoren van de docenten ook in het gebouw gehuisvest zijn, is het erg gemakkelijk om met hen in contact te komen. Ze staan altijd open voor vragen, nemen de tijd voor je en zijn goed benaderbaar.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Het algemeen hoge niveau van de Nijmeegse masterspecialisatie Burgerlijk recht zorgt voor de meeste uitdaging. De grote en bekende handboeken worden voorgeschreven als verplichte stof en er worden regelmatig specialisten uit de juridische praktijk ingevlogen voor het verzorgen van (werk)colleges. Zo verwerf je naast een goede juridische basis ook veel actuele praktische inzichten. Dit tezamen is mij erg waardevol gebleken en karakteriseert mijns inziens de Nijmeegse masterspecialisatie Burgerlijk recht.

Kun je iets vermelden over je stage?

Binnen de masterspecialisatie Burgerlijk recht zijn er voldoende mogelijkheden voor een stage. Zo is er de Masterclass Burgerlijk recht waarbij je de kans krijgt om bij diverse gerenommeerde advocatenkantoren in de regio stage te lopen, tegen studiegenoten te pleiten en op verschillende kantoren college te volgen. Ook kan je de masterspecialisatie zo inrichten dat er plek is voor een stage die je zelf regelt. Zo heb ik naast het volgen van de vakken Insolventierecht en Arbeidsrecht verdiept bij Boels Zanders Advocaten een super leuke en leerzame stageperiode gehad. Je kunt tijdens je stage de praktijk van verschillende rechtsgebieden meemaken en op basis daarvan ook weer je keuzevakken kiezen.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Het is belangrijk dat er in Nederland mensen zijn met deze masterspecialisatie, omdat deze wetenschappers, advocaten, mediators, wetgevingsjuristen, politici enzovoorts voortbrengt. Tezamen beschermen zij de sociaal economisch zwakkere enerzijds en de vrijheid om te handelen anderzijds. De alumni houden de adequate rechtsbescherming en conflictoplossing in stand, waardoor Nederland naast rechtvaardigheid ook het goede juridische vestigingsklimaat voor een ieder behoudt. Zelf wil ik na mijn studie graag als insolventierechtadvocaat aan de slag nu mij dit rechtsgebied tijdens mijn stage erg goed is bevallen.