De masterspecialisatie Burgerlijk Recht duurt één jaar, waarin je zeven vakken volgt en je masterscriptie schrijft. Er wordt vooral voortgebouwd op kennis en kunde die in de bachelor is opgedaan op het terrein van het goederenrecht en het verbintenissenrecht. Het studieprogramma bestaat uit een verplicht vak (Internationaal Privaatrecht), een verplicht keuzevak (Contractenrecht verdiept of Goederenrecht verdiept), een aantal gebonden keuzevakken en een vrije ruimte om op te vullen met vrije keuzevakken (zoals een stage of onderwijs aan een buitenlandse universiteit). Ter afsluiting van de masterspecialisatie schrijf je een scriptie (11 EC) over een onderwerp op het gebied van Burgerlijk recht.
Studieprogramma
Studieprogramma Burgerlijk Recht
Het studieprogramma van de masterspecialisatie Burgerlijk Recht omvat 60 EC. Je volgt twee verplichte cursussen: IPR en Contractenrecht Verdiept of Goederenrecht Verdiept (in totaal 14 EC), schrijft je masterscriptie (11 EC) en vult je vrije ruimte (35 EC) met gebonden keuzevakken en vrije keuzevakken of een stage (voor een stage ontvang je 7 EC).
Tracks
Binnen de Masterspecialisatie Burgerlijk Recht heb je veel keuzemogelijkheden. Je kunt je binnen de master specialiseren door vakken te kiezen binnen de door ons samengestelde tracks Aansprakelijkheid & Verzekering, Commercieel Privaatrecht, Financiering, Zekerheden & Insolventie, Arbeidsrecht en IE & Privacy en Gegevensbescherming. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een vrij programma. Binnen het vrije programma stel je zelf je programma samen aan de hand van verplichte vakken en gebonden keuzevakken. De tracks worden niet op je diploma vermeld.
Let op: heb jij een pre-master na hbo-rechten gedaan? Om civiel effect te behalen mag je niet helemaal vrij kiezen uit ons vakkenaanbod. Neem voor meer informatie contact op met een van onze studieadviseurs.
De track Arbeidsrecht is een richting binnen de masterspecialisatie Burgerlijk Recht. In deze track analyseer je samen met docenten en studenten het systeem van het arbeidsrecht op diepgravende wijze. Het volgen van het vak Internationaal Privaatrecht is verplicht. Daarnaast volg je hetzij het vak Contractenrecht Verdiept, hetzij het vak Goederenrecht Verdiept. Bij deze track past van die twee Contractenrecht Verdiept het beste. De gebonden keuzeruimte (21 EC) vul je in met het vak Arbeidsrecht Verdiept en twee van de drie vakken Onderneming en Arbeid, Pensioenrecht en Recht, Arbeid en Management. De vrije keuzeruimte (14 EC) vul je in met een keuze uit het resterende gebonden keuzevak en de vakken Socialezekerheidsrecht en Gelijke behandeling & Recht. Het Europese recht is nauw verweven met het arbeidsrecht en komt in alle vakken van de track uitdrukkelijk terug. Ook schrijf je je scriptie over een onderwerp binnen het arbeidsrecht.
Let op; de track Arbeidsrecht wordt niet op je diploma vermeld.
Toelichting vakken
De track verplicht tot het volgen van één van de vakken binnen Burgerlijk recht verdiept: Contractenrecht verdiept of Goederenrecht verdiept. Aangeraden wordt om te kiezen voor het vak Contractenrecht verdiept. Verder volg je ook het vak Internationaal Privaatrecht;
Daarnaast kun je kiezen uit een aantal gebonden keuzevakken en vrije keuzevakken om je studiepunten (EC's) aan te vullen. Van de keuzevakken raden we je aan om sowieso te kiezen voor het vak Arbeidsrecht Verdiept. In dit vak worden de fundamentele vraagstukken van het arbeidsrecht behandeld, die een basis vormen voor de overige keuzevakken;
De overige arbeidsrechtelijke vakken bevinden zich op het grensvlak van het arbeidsrecht en een ander rechtsgebied, zoals het ondernemingsrecht, het pensioenrecht en het socialezekerheidsrecht.
Tot slot zijn steeds meer arbeidsrechtelijke regels niet van Nederlandse, maar van Europese komaf. Het Europese recht is daarom nauw verweven in alle arbeidsrechtelijke vakken en komt daarin uitdrukkelijk terug.
In een samenleving verrichten mens en bedrijf verschillende activiteiten. Deze interactie brengt onvermijdelijk risico’s met zich mee, zoals ongevallen op de werkvloer of in het verkeer, fouten in de medische sector, en fouten die banken maken in hun dienstverlening aan bedrijven en particulieren. Of denk aan hoogrisicovolle bedrijfsactiviteiten die een grote impact hebben op de samenleving, zoals de aardgaswinning in Groningen, grensoverschrijdende luchtvervuiling van industrie en schade aan het klimaat. De vraag naar welke afspraken zijn gemaakt, wie rechtens aansprakelijk is en of de risico’s verzekerd zijn, spelen een grote rol bij de verdeling van risico’s in onze maatschappij.
Let op; de track Aansprakelijkheid & Verzekering wordt niet op je diploma vermeld.
De track Commercieel Privaatrecht richt zich in het bijzonder op de privaatrechtelijke aspecten van commerciële transacties en relaties in de rechtspraktijk. In deze track staat de wisselwerking tussen recht en praktijk centraal. We doen een beroep op jouw academische vaardigheden wanneer je ingewikkelde juridische vraagstukken gaat analyseren en deze vraagstukken in hun maatschappelijke, sociaaleconomische context plaatst.
Let op; de track Commercieel Privaatrecht wordt niet op je diploma vermeld.
De afstudeertrack Financiering, Zekerheden en Insolventie (onderdeel van de masterspecialisatie Burgerlijk recht) biedt jou een diepgaand inzicht in de juridische aspecten van de financiering van ondernemingen en de (re)organisatie van ondernemingen in financiële problemen. Tijdens deze track leer je complexe vraagstukken te analyseren en op te lossen, met oog voor de belangen van alle betrokken partijen bij de bedrijfsfinanciering in een nationale en internationale context. Deze track is speciaal ontworpen voor studenten die zich willen specialiseren in de financierings- en insolventiepraktijk met betrekking tot kleine, grote, regionale, nationale en internationale ondernemingen. Deze track daagt je uit om kritisch en vanuit verschillende perspectieven vakoverstijgend te denken over financierings- en insolventiestructuren. Of je nu een toekomst ziet als advocaat, jurist of beleidsmaker, deze track biedt je de juridische expertise en vaardigheden om complexe uitdagingen in een steeds globaler wordende wereld aan te pakken.
Let op; de track Financiering, zekerheiden & insolventie wordt niet op je diploma vermeld.
Iedere onderneming heeft te maken met intellectuele eigendomsrechten (IE), knowhow, bedrijfs-en persoonsgegevens. Deze rechten en gegevens vertegenwoordigen een steeds grotere waarde voor ondernemingen. Het is daarom van groot belang dat zowel de feitelijke als de juridische bescherming gewaarborgd is.
Let op; de track IE & privacy- en gegevensbescherming wordt niet op je diploma vermeld.
Wil je tijdens je studie praktijkervaring opdoen? Career Service Rechten helpt je bij het vinden van stages en bijbanen die aansluiten op jouw interesses. Zo kun je je theoretische kennis in de praktijk brengen en waardevolle ervaring opdoen. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Career Service Rechten.
Studeren in het buitenland
Tijdens je studie is het mogelijk om voor een periode naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv. Bekijk de website van International Office Rechten voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen.
NB: In het studieprogramma van Burgerlijk Recht is geen specifieke ruimte gereserveerd voor een periode in het buitenland, dus houd rekening met mogelijke uitloop van je studie.
Extra uitdaging
Wil je extra uitdaging binnen je master? Lijkt het je interessant om wetenschappelijk onderwijs te combineren met ervaring in de rechtspraktijk? Volg dan de Masterclass Burgerlijk Recht. Dit mastervak is ontwikkeld in samenwerking met acht gerenommeerde advocatenkantoren.