Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma van Communicatiewetenschap

Razendsnel volgen de ontwikkelingen in het medialandschap elkaar op. Nog niet zolang geleden stonden sociale media in de kinderschoenen en was location-based advertising toekomstmuziek. Organisaties worstelen steeds weer met het inzetten van nieuwe communicatiemiddelen en toepassingen, ook in combinatie met traditionele media. Jij als communicatiewetenschapper biedt uitkomst.

Positieve communicatie

In de masteropleiding Communicatiewetenschap verdiep je je in theorie, onderzoek en de praktijk rond media en communicatie. Je doet zelfstandig onderzoek, verdiept je kennis en past dat toe op actuele communicatievraagstukken uit de praktijk. Je volgt ontwikkelingen rondom communicatie op de voet. Kenmerkend voor onze opleiding is dat we jou leren te kijken met een positieve blik: hoe kun je communicatie inzetten om mensen gelukkiger, gezonder en beter geïnformeerd te maken?

Tijdens je studie ontwikkel je een brede visie op media en communicatie. Je hebt oog voor zowel de werking en effecten van media en communicatie als de maatschappelijke context waarin media en communicatie ingezet en gebruikt wordt. Je doorziet het complexe samenspel van persoons- en omgevingsfactoren en de inhoud en dragers van een boodschap. Met jouw metaperspectief kun je vragen uit de praktijk wetenschappelijk onderzoeken en theoretische inzichten vertalen naar praktijkgerichte oplossingen.

Na afloop van je studie heb jij de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de (technologische) ontwikkelingen op het gebied van media en communicatie te signaleren en analyseren. Hierdoor ben jij op de toekomst voorbereid en in staat oplossingen te vinden voor nieuwe communicatievraagstukken die in het continue veranderende medialandschap op je pad zullen komen.

Afstudeerrichtingen

In de master Communicatiewetenschap kun je kiezen voor vier verschillende afstudeerrichtingen: ‘Commerciële Communicatie’, ‘Prosociale Communicatie’ ‘Nieuws en informatie’ en 'Vrij Programma'. Binnen iedere afstudeerrichting bieden we keuzemogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk een studieprogramma samen te stellen wat aansluit bij jouw wensen en ambities.

Studieprogramma

  • Commerciële Communicatie

    In de afstudeerrichting Commerciële Communicatie verdiep je je in de werking en effecten van reclame en andere vormen van marketingcommunicatie. Je bestudeert de manier waarop consumenten door marketing- communicatie worden beïnvloed en de rol die consumptiecultuur en de inzet van innovatieve mediatechnologie daarbij speelt.

    Commerciële Communicatie: iets voor jou?

    • Deze afstudeerrichting bereidt jou optimaal voor op een commerciële communicatiefunctie.
    • Je kijkt met een positieve blik: hoe kun je communicatie verantwoord gebruiken om mensen te beïnvloeden?
    • Je verdiept je in de 'ins en outs' van innovatieve communicatietechnologie.
    • Je hebt de vrijheid om je eigen interesses te volgen en krijgt veel keuzemogelijkheden.
    • De opleiding is kleinschalig, er is veel persoonlijk contact.
    Bekijk jaarprogramma
  • Prosociale Communicatie

    In de afstudeerrichting Prosociale Communicatie bestudeer je ‘Media for Good’, oftewel hoe media en communicatie kunnen bijdragen aan het welzijn van mensen en de maatschappij. Je bestudeert hoe mediaboodschappen ingezet kunnen worden om mensen bijvoorbeeld gezonder, gelukkiger, duurzamer, weerbaarder of socialer te maken.

    Prosociale Communicatie: iets voor jou? 

    • Je wil je als communicatieprofessional inzetten voor een betere wereld.
    • Je kijkt met een positieve blik: hoe zet je media in om het welzijn van mensen en de maatschappij te verbeteren?
    • Je verdiept je in de 'ins en outs' van innovatieve communicatietechnologie.
    • Je hebt de vrijheid om eigen interesses te volgen en krijgt veel keuzemogelijkheden.
    • De opleiding is kleinschalig, er is veel persoonlijk contact.
    Bekijk jaarprogramma
  • Nieuws en Informatie

    In de afstudeerrichting Nieuws en Informatie staan media als informatiebron centraal. Goede informatie zorgt voor ‘empowerment’: het biedt mensen een krachtig middel om zelf gefundeerde beslissingen te nemen over hun leven en invloed uit te oefenen op de wereld om hen heen. Mensen worden echter dagelijks bedolven onder een stortvloed van mediaboodschappen die in de slag om de aandacht wordt geproduceerd. Jij bestudeert hoe organisaties (van nieuwsproducenten tot gezondheidsorganisaties, goede doelen, en de overheid) media en communicatie kunnen inzetten om mensen succesvol te blijven informeren.

    Nieuws en informatie: iets voor jou?

    • Je leert hoe je in het hedendaagse medialandschap mensen blijft bereiken met nieuws en andere vormen van informatie.
    • Je kijkt met een positieve blik: hoe kun je media inzetten om mensen goed te informeren?
    • Je verdiept je in de 'ins en outs' van innovatieve communicatietechnologie.
    • Je hebt de vrijheid om eigen interesses te volgen en krijgt veel keuzemogelijkheden.
    • De opleiding is kleinschalig, er is veel persoonlijk contact.
    Bekijk jaarprogramma
  • Vrij Programma

    In de afstudeerrichting Vrij Programma stel je je eigen programma samen op basis van alle cursussen die binnen de masteropleiding Communicatiewetenschap worden aangeboden. Daardoor kun je een studieprogramma samenstellen dat precies aansluit bij jouw persoonlijke wensen en ambities. Je bestudeert thema’s en vraagstukken die centraal staan binnen twee of meerdere subdomeinen van de communicatiewetenschap (Commerciële communicatie, Prosociale communicatie en Nieuws en informatie).

    Vrij programma: iets voor jou?

    • Deze afstudeerrichting leidt jou op tot een breed georiënteerde communicatieprofessional.
    • Je hebt ruimte om je studieprogramma zelf vorm te geven.
    • Je kijkt met een positieve blik: hoe kun je media en communicatie op een verantwoorde wijze gebruiken om mensen te overtuigen en informeren?
    • Je verdiept je in de 'ins en outs' van innovatie communicatietechnologie.
    • De opleiding is kleinschalig, er is veel persoonlijk contact.
    Bekijk jaarprogramma

Studeren in het buitenland

Tijdens je master heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je master? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.