Studenten lezen een boek

MasterspecialisatieContinentale Filosofie: Fenomenologie, Hermeneutiek en Psychoanalyse

Aan de hand van filosofen uit de continentale traditie onderzoek je hedendaagse vraagstukken in de metafysica en de wijsgerige antropologie. Je richt je op thema’s als: de verhouding tussen taal en waarheid, metafysicakritiek en psychoanalyse.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Enige masterspecialisatie Continentale Filosofie in Nederland.
  • Veel keuzevrijheid in het samenstellen van je programma.
  • Onderwijs dat aansluit bij het actuele onderzoek van het Center for Contemporary European Philosophy.
  • Veel aandacht voor de verschillende werkvelden waar filosofen terecht kunnen komen.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Deze masterspecialisatie is belangrijk en vooral ook leuk omdat het de manier waarop je denkt over heel veel zaken problematiseert op een manier die alsnog erg vruchtbaar is.
Portret Willem Vernooij
Willem Vernooij Student Het verhaal van Willem
Kennismaken

Wat ga je leren?

In deze masterspecialisatie onderzoek je hedendaagse vraagstukken in de metafysica en de wijsgerige antropologie vanuit de Europese – ook wel continentale – filosofie. Je bestudeert onder meer de verhouding tussen taal en waarheid, de rol van metafysica(kritiek) en hoe de psychoanalyse ons denken over de mens heeft beïnvloed. Na je afstuderen kun je ingewikkelde materie begrijpelijk maken voor anderen, op een creatieve manier tot oplossingen komen en je verhaal helder voor het voetlicht brengen. Je bent een goede lezer, interpretator, schrijver en vertaler.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Van de afgestudeerden binnen de masterspecialisatie Continentale Filosofie heeft 47% na afstuderen een baan binnen het vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 32 uur per week is € 2.325,-. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

Functies

Filosofen komen in de meeste uiteenlopende functies terecht. Je kunt aan de slag in de journalistiek, bijvoorbeeld als recensent, journalist of redacteur. Je kunt als beleidsmedewerker gaan werken bij de (semi-)overheid of bij culturele en maatschappelijke instellingen. Je kunt als filosoof ook aan het werk in het bedrijfsleven, als trainer/coach, communicatieadviseur, consultant of ethisch deskundige. Als je in het onderwijs wilt werken, kun je doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie.

Wat kun je ermee?

Onderzoek

De Radboud Universiteit huisvest het Center for Contemporary European Philosophy (CCEP). Het CCEP is een van 's werelds belangrijkste onderzoekscentra voor onderzoek naar 20e- en 21e-eeuws Europees gedachtegoed. De onderzoekers die er werken geven les in de masterspecialisatie Continentale Filosofie. Zo profiteer je van de ervaring en kennis op het gebied van continentale filosofie die over de afgelopen eeuw op de Radboud Universiteit is opgebouwd.

Het Center for Contemporary European Philosophy concentreert zich in het bijzonder op drie methodologische stromingen binnen de continentale traditie: fenomenologie, hermeneutiek en psychoanalyse, zowel in hun oorspronkelijke als hedendaagse vorm. De leden van het centrum onderzoeken concepten die aan veel hedendaagse debatten ten grondslag liggen, zoals gender, subjectiviteit, toevalligheid, community, pluraliteit, veelheid en het onderscheid tussen geloof en rede.

Uitgangspunt bij het onderzoek en onderwijs dat uitgaat van het Center for Contemporary European Philosophy is altijd dat de Europese filosofie is een van de meest relevante bronnen, invalshoeken, vormt voor het begrijpen van de mens en de wereld.

Meer weten over ons onderzoek?

Wil je meer weten kijk dan vooral op de website van het CCEP. Je vindt daar onder andere potentiële scriptiebegeleiders, lopend onderzoek, publicaties en meer.

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld