Job Berende

Portretfoto Job Berende
De docenten staan ook altijd open om aandachtig te helpen met vragen en problemen.
Naam
Job Berende
Opleiding
Continentale Filosofie: Fenomenologie, Hermeneutiek en Psychoanalyse
Startdatum studie
Vooropleiding
Filosofie aan de Radboud Universiteit

Student Job Berende volgt de masteropleiding Continentale Filosofie aan de Radboud Universiteit. 

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Ik heb me tijdens mijn bachelor voornamelijk gefocust op onderwerpen zoals fenomenologie en ontologie. Deze master vult deze interesses goed aan met interessante cursussen waar veel auteurs die hebben geschreven over deze onderwerpen worden behandeld die niet uitgebreid terug komen in de bachelor.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

De sfeer is over het algemeen erg persoonlijk. De groep aan studenten is niet gigantisch groot. Hierdoor is het contact met andere studenten en docenten redelijk makkelijk. De docenten staan ook altijd open om aandachtig te helpen met vragen en problemen.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

De hoeveelheid zelfstudie neemt substantieel toe vergeleken met de bachelor opleiding. Dit komt omdat de hoeveelheid stof die behandeld wordt flink toeneemt en de contacturen een stuk lager zijn. Dit kan op het begin voor wat problemen zorgen.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Het grote verschil van de masterscriptie vergeleken met de bachelorscriptie is dat je in de masterscriptie je eigen begeleider moet kiezen en benaderen. Hierdoor voelt het alsof je nog wat extra vrijheid hebt wat betreft het onderwerp wat je gaat behandelen. In mijn geval heb ik zelfs contact gehad met docenten van andere universiteiten die de kennis van mijn begeleider aan de Radboud nog beter konden aanvullen.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Teksten binnen de continentale filosofie zijn vaak uitermate complex, het leert je dus, nog meer dan al in een bachelor filosofie, om moeilijke teksten voor jezelf en anderen begrijpelijk te maken. Daarbij worden er ook ongelofelijk veel concepten onderwezen die erg relevant zijn voor de manier waarop de samenleving de afgelopen honderd jaar is veranderd. Het geeft een mogelijkheid om door middel van deze concepten de samenleving dan ook beter te begrijpen.

Persoonlijk is mijn planning om de cultuursector in te gaan. Ik heb tijdens mijn bachelor al stage gelopen als programmamaker van een filmfestival. Deze master draagt daar erg aan bij. Culturele werken zijn het resultaat van de samenleving waarin ze gecreëerd zijn en om deze te kunnen begrijpen moet ook de samenleving begrepen worden.