Wat kun je ermee?

Met de masterspecialisatie ‘Continentale Filosofie: Fenomenologie, Hermeneutiek en Psychoanalyse’ op zak kun je veel kanten op. Een aantal kwaliteiten in het bijzonder maken je geschikt voor uiteenlopende functies binnen bedrijven en instellingen. Allereerst zijn filosofen goede vertalers. Na je afstuderen ben je in staat een moeilijke tekst uit te leggen in termen die een groter publiek begrijpt. Je kunt opereren tussen (het vocabulaire van) bepaalde vakexperts en managers. Je kunt argumenten ontleden, helder analyseren en zelf ook goed schrijven en beargumenteren.

Daarnaast zijn filosofen creatieve denkers. Je bent ermee vertrouwd geraakt om bij vraagstukken een ander perspectief aan te nemen, een ander licht op de zaak te werpen. Daardoor ben je bij uitstek in staat om met een frisse blik naar onderwerpen te kijken. Die capaciteiten maken je bijvoorbeeld erg geschikt als consultant.

Arbeidsmarktperspectief

Van de afgestudeerden binnen de masterspecialisatie Continentale Filosofie heeft 47% na afstuderen een baan binnen het vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 32 uur per week is € 2.325,-. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

Functies

Filosofen komen in de meeste uiteenlopende functies terecht. Je kunt aan de slag in de journalistiek, bijvoorbeeld als recensent, journalist of redacteur. Je kunt als beleidsmedewerker gaan werken bij de (semi-)overheid of bij culturele en maatschappelijke instellingen. Je kunt als filosoof ook aan het werk in het bedrijfsleven, als trainer/coach, communicatieadviseur, consultant of ethisch deskundige. Als je in het onderwijs wilt werken, kun je doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie.

Mogelijke beroepen

  • Journalist
  • Beleidsmedewerker
  • Communicatieadviseur
  • Ethisch deskundige
  • Leraar

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Waarom doorstuderen na je master?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD-studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.