Annemieke Keersmaekers

Alumnus Annemieke Keersmaekers
Ik heb gemerkt dat er als curriculumontwikkelaar talloze mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan. Je bent als het ware een onderwijsexpert en kunt daarmee heel veel rollen vervullen.
Naam
Annemieke Keersmaekers
Opleiding
Curriculumontwikkeling voor Primair Onderwijs
Einddatum studie
Vooropleiding
Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO), Radboud Universiteit

Oud-student Annemieke Keersmaekers heeft de master Curriculumontwikkeling voor Primair Onderwijs (CoPO) gevolgd. 

Wie ben je en wat is in het kort jouw achtergrond?

Ik ben Annemieke, geboren en getogen in Nijmegen en hier na de middelbare school ook gebleven voor mijn studie. Ik heb de Academische Pabo gedaan aan de Radboud Universiteit en de HAN. Daar heb ik zowel mijn lesbevoegdheid (pabo-diploma) als een bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen behaald. Vervolgens ben ik de master CoPO gaan doen. 

Waarom heb je juist voor de master CoPO gekozen?

Ik heb na de Academische Pabo behoorlijk getwijfeld wat ik wilde gaan doen: (fulltime) voor de klas staan, of toch doorstuderen? Ik besloot voor een combinatie van beide te gaan. Ik ben mij in heel Nederland gaan oriënteren op onderwijsgerelateerde masters, maar vond nergens een master die mij de verdieping gaf die ik zocht en die ik goed kon combineren met werken als leerkracht. Dit kwam vaak door een verplichte stage of colleges op verschillende tijden verspreid over de week. Daarnaast zijn veel onderwijsmasters erg breed en gericht op allerlei leercontexten, van primair onderwijs tot bedrijven en instellingen, terwijl ik mij specifiek wilde richten op het verbeteren van het basisonderwijs, vooral door dicht bij de praktijk te blijven. CoPO was hier voor mij het antwoord op. Tijdens deze master kon ik op een school werkzaam zijn als leerkracht en daarnaast als curriculumontwikkelaar in opleiding alle (praktijk)opdrachten hier uitvoeren. Wat mij zo aanspreekt aan CoPO is dat je veel kennis opdoet over alle facetten van een curriculum, waarbij je alles wat je leert constant in je eigen schoolpraktijk kan uitvoeren binnen het door jou gekozen vakgebied of thema. Je bent dus tijdens je studie al als curriculumontwikkelaar aan het werk: een enorm waardevolle ervaring! 

Wat betekent het om afgestudeerd ‘curriculumontwikkelaar’ te zijn?

Als afgestudeerd curriculumontwikkelaar weet je alles over het goed analyseren van het onderwijs op een school, over het ontwerpen van een curriculum, over een goede organisatie binnen de school om het curriculum in de praktijk te brengen, en over manieren om te evalueren of het curriculum effectief is. Daarnaast heb je veel geleerd over het werken met een (school)team en heb je tijdens het verdiepen in jouw vakgebied en het uitwisselen met de andere studenten veel inhoudelijke kennis opgedaan over goed en effectief onderwijs. Kort gezegd betekent het dat je na je afstuderen weet hoe je de kwaliteit van het onderwijs op een school kan verbeteren. 

Hoe zag een week als CoPO-student er voor jou uit? 

Ik heb tijdens mijn studie vier dagen gewerkt als leerkracht, en later ook als intern begeleider/kwaliteitscoördinator. Drie dagen daarvan stond ik voor de klas en één van die dagen was mijn “CoPO-dag”, waarop ik op mijn school bezig was met het curriculumthema dat ik had gekozen en het uitvoeren van opdrachten. Op vrijdag hadden we college op de universiteit en besteedde ik daarna tijd aan het schrijven van verslagen of andere opdrachten. Ik hoefde me met deze weekplanning zeker niet te vervelen, maar omdat je de master in deeltijd volgt en niet veel contacturen hebt, was het goed te doen. Het feit dat je alle opdrachten op je eigen school uitvoert, en dus werk en studie op één plek combineert, gaf mij overzicht en rust. 

Hoe ziet jouw werkweek er nu uit?

Nu ik ben afgestudeerd, blijf ik nog vier dagen op dezelfde school werken als leerkracht en kwaliteitscoördinator. Ik heb hier veel plezier in en wil graag de ontwikkelingen op school verder doorzetten die we tijdens mijn opleiding zijn gestart. Hoe gaaf is het dat ik daar nu de resultaten van zie?! Daarnaast ga ik een dag als zelfstandig curriculumontwikkelaar aan de slag. Ik heb gemerkt dat er als curriculumontwikkelaar talloze mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan. Je bent als het ware een onderwijsexpert en kunt daarmee heel veel rollen vervullen. Geef jezelf tijdens de master dus ook de ruimte om te ontdekken waar jouw sterke kanten liggen en vooral waar je blij van wordt binnen het onderwijs!