Stjepan Picek

Stjepan Picek
Hoe kunnen we de veiligheid van AI waarborgen?
Naam
Stjepan Picek
Opleiding
Cyber Security and AI
Huidige functie
Universitair docent

Vandaag de dag kan Kunstmatige Intelligentie (AI) niet langer los worden gezien van cyberbeveiliging. Vanaf september 2023 zal er aan de Radboud Universiteit een nieuwe masterspecialisatie over cybersecurity gecombineerd met AI van start gaan. Stjepan Picek is de coördinator van dit programma. Hij informeert ons over de inhoud van deze nieuwe studie en vertelt waarom de wereld meer experts op dit gebied nodig heeft.

Stjepan Picek heeft zijn dubbele PhD afgerond over het onderwerp cybersecurity en AI (aan de Radboud Universiteit en de Universiteit van Zagreb, Kroatië). Sinds oktober 2021 werkt hij als universitair docent aan de Radboud Universiteit.

Nieuwe masterspecialisatie 

Volgens Stjepan Picek is Radboud een goed erkende universiteit op het gebied van cyberbeveiliging. Tegenwoordig zijn de onderwerpen AI en digitale beveiliging belangrijker dan ooit. In moderne cyberbeveiliging speelt kunstmatige intelligentie een grote rol. Echter, het huidige curriculum aan de Radboud Universiteit is nog steeds gericht op ofwel cybersecurity ofwel AI. Stjepan Picek: 'Op dit moment pikken studenten wel wat mee van AI, maar ze richten zich voornamelijk op cybersecurity'.

Toch is er hier een sterke AI-afdeling, gebaseerd op Machine Learning. Zij richten zich op AI en minder op beveiliging. Daarom werd het logisch om de studenten 'the best of both worlds' aan te bieden. In onze nieuwe masterspecialisatie combineren we een selectie van vakken in AI en cyberbeveiliging. We moedigen de student aan om beide onderwerpen vanuit een ander perspectief te benaderen.' Stjepan Picek werkt nu hard aan het studieprogramma, dat gelijktijdig met het nieuwe academische jaar van start zal gaan.

Cybersecurity en AI: altijd samen 

Cybersecurity is een enorm domein dat onder andere bestaat uit systeembeveiliging, netwerkbeveiliging en cryptografie, wat een specialiteit is aan de Radboud Universiteit. Stjepan Picek: 'Cybersecurity kan niet meer zonder AI. Anti-malware, antivirus, anti-spam: het draait allemaal om die twee. In het verleden, wanneer er een dreiging was die computers probeerde te infecteren, was het relatief eenvoudig te herkennen. Tegenwoordig worden virussen en andere bedreigingen slimmer en veranderen ze voortdurend vanwege AI. De krachtigste aanvallen worden nu gemaakt door AI. Veel van de dingen die we hier doen zijn gebaseerd op offensieve beveiliging. Dit betekent dat we onze systeembeveiliging evalueren door de meest krachtige aanvallen mogelijk uit te voeren. En die krachtige aanvallen zijn ook grotendeels gebaseerd op AI.'

Stjepan Picek met een student

Waarom is de nieuwe masterspecialisatie zo belangrijk? 

'Ik ben blij met het nieuwe programma, we hebben geluisterd naar de wensen van de studenten, en zij kunnen nu nieuwe trends en bedreigingen gaan verkennen. Wanneer ze de studie hebben afgerond, zijn ze experts in een uiterst belangrijk domein, zowel op onderzoeks- als op industrieel gebied.' Universiteiten en bedrijven zijn altijd op zoek naar menselijke kennis op dit technologische en innovatieve gebied.

Bovendien ziet Stjepan Picek een interessante verandering in focus: 'Tegenwoordig gaat het niet alleen over wat AI kan doen voor cybersecurity, maar ook over wat cybersecurity kan doen voor AI. AI wordt overal gebruikt, en op al die plaatsen is beveiliging belangrijk. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen. AI wordt gebruikt bij behandelingen, de uitdaging is hoe ervoor te zorgen dat de gegevens correct zijn en de patiënten veilig en beschermd. Dus, de nieuwe vraag is: hoe kunnen we de beveiliging en privacy van AI handhaven? Dit zal een van de onderwerpen zijn die we gaan leren, en wij zijn de eerste universiteit in Nederland die dit integreert in haar curriculum.'

Dit interview werd voor het eerst gepubliceerd op TechGelderland. Afbeeldingen: Linda Verweij.