Over ons onderzoek

De master Computing Science wordt aangeboden in nauwe samenwerking met het Institute for Computing and Information Sciences (iCIS). De specialisatie Data Science bouwt voort op de sterke internationale reputatie van iCIS op gebieden zoals machine learning, probabilistische modellering en information retrieval. Onze ambitie is om principiële, theoretisch onderbouwde benaderingen te ontwikkelen voor de analyse van complexe gegevens. Ons onderzoek wordt geleid door problemen en datasets uit de echte wereld, vaak afkomstig uit het biomedische domein. We werken nauw samen met de eigenaars van de gegevens, om zo hun data en domeinkennis om te zetten in nieuwe inzichten en tools op basis van onze software en algoritmen.

Op deze pagina kun je meer lezen over de relevante onderzoeksinstituten en afdelingen waar ons zeer gerenommeerde onderzoek plaatsvindt.

Onderzoeksinstituten

Institute for Computing and Information Sciences

Het overkoepelende doel van iCIS is om de veiligheid en betrouwbaarheid van op computers gebaseerde systemen en algoritmes te verbeteren op basis van wiskundig onderbouwde theorieën. Door zijn baanbrekende onderzoek is iCIS een voorloper op het gebied van onderzoek en draagt het bij aan de samenleving, vooral op het gebied van cyberbeveiliging. iCIS kijkt verder dan zijn eigen vakgebied omdat het de knowhow integreert met andere disciplines zoals recht, geneeskunde en neurowetenschappen. Met deze aanpak is iCIS niet alleen relevant in onderzoek, maar pakt het ook de uitdagingen van IT in de moderne samenleving aan.

Onderzoeksgroepen

Binnen iCIS zijn er verschillende afdelingen die zich specialiseren in verschillende aspecten van Data Science: Software Science, Digitale Beveiliging, of Data Science. Aangezien datakwesties een rol spelen in veel verschillende onderzoeksgebieden, heb je een breed scala aan onderzoeksgroepen waarmee je tijdens je master kunt werken. Je kunt denken aan astronomie, deeltjesfysica, chemometrie, neurowetenschappen en bio-informatica. Hieronder vind je enkele voorbeelden van onderzoeksgroepen binnen de Radboud Universiteit.

Data Science group

Data Science Group

De Data Science groep binnen iCIS ontwikkelt theorieën en methoden voor schaalbare machine learning en information retrieval om big data te analyseren en uitdagende problemen aan te pakken in (onder andere) neurowetenschappen en bio-informatica. Ze zijn betrokken bij verschillende projecten met andere groepen, zowel binnen als buiten de Radboud Universiteit, zoals het Donders Institute for Brain, Cognition, and Behavior, en SNN Adaptive Intelligence.

Onderzoeksfaciliteiten

New Devices of the Future Lab

In ons New Devices of the Future Lab experimenteren studenten en personeel met nieuwe apparaten zoals smart glasses (bijv. Google Glass), smartwatches, hersen-computerinterfaces, quadcopters en 3D-printers. Dit laboratorium biedt volop mogelijkheden voor studenten Data Science om interessante, niet-triviale sensorgegevens te analyseren.