Deeltijd

Je kunt de Eenjarige Educatieve Master ook in deeltijd volgen. Wil je werk en studie combineren? Is een voltijd opleiding vanwege een andere reden niet haalbaar voor jou? Wil je meer tijd hebben om het docentschap je eigen te maken? Of moet je nog deficiëntievakken volgen? Dan is deeltijd misschien een interessante optie. Als je eerder al een bevoegdheid hebt behaald, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen

Deeltijdprogramma

Praktijkervaring is essentieel om een goede docent te kunnen worden. Daarom bestaat de lerarenopleiding voor de helft uit theorie en voor de helft uit praktijk. Voor de deeltijdvariant geldt dat je op maandag onderwijs volgt aan de universiteit. Daarnaast loop je in totaal drie dagdelen (di t/m vrij) stage per week. Je maakt hierover afspraken met je stageschool. Het is in overleg ook mogelijk een baan als docent in het VO in te zetten als praktijkplek. 

Eerste jaar 

Het eerste jaar bestaat uit 30 EC, waarvan 15 EC onderwijs aan de universiteit en 15 EC begeleide stage. In deze fase krijg je de vakdidactische en pedagogische basis aangereikt om onder begeleiding van je werkplekbegeleider je lessen te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren. Ook werk je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling als docent. Naast je stage en de colleges besteed je ook tijd aan zelfstudie en opdrachten. Aan het einde van deze fase ben je klaar voor de zelfstandige stage. 

Tweede jaar 

Het tweede jaar bestaat ook uit 30 EC, waarvan 15 EC onderwijs aan de universiteit en 15 EC zelfstandige stage. Je verzorgt tijdens de zelfstandige stage drie tot vier lessen per week. In deze fase verdiep je je theoretische kennis op het gebied van bijvoorbeeld vakdidactiek en onderzoek in de onderwijspraktijk. Ook volg je weer een leerlijn over je persoonlijke en professionele ontwikkeling, gekoppeld aan de zelfstandige stage. De colleges worden ook in het tweede jaar op de maandag aangeboden. 

Het is ook mogelijk na het eerste jaar te versnellen. Je volgt dan de tweede helft van de opleiding in een half jaar. Dit kan een goede optie zijn als je in het eerste jaar nog deficiëntievakken volgt maar daarna meer tijd kunt investeren in je studie. 

Specialisatiecursussen

Tijdens de opleiding volg je twee specialisatiecursussen. Deze worden in alle periodes aangeboden. Voor een overzicht van de specialisatiecursussen, zie de studiegids.

Vrijstellingen

Heb je al een tweedegraads bevoegdheid in hetzelfde schoolvak? Dan kun je een vrijstelling aanvragen voor het eerste jaar. Je kunt de opleiding dan in deeltijd in één jaar doorlopen. Naast september kun je ook in februari starten. 

Heb je al een bevoegdheid in een ander schoolvak, of zijn er andere redenen waardoor je mogelijk recht hebt op vrijstellingen? Neem dan contact op met de studieadviseur

Lesbevoegdheid via zij-instroom

Wist je dat je naast studeren in deeltijd, ook kunt kiezen voor een zij-instroom traject? Dat is een leer-werktraject van maximaal twee jaar, waarbij je vanaf dag één betaald voor de klas staat en daarnaast je bevoegdheid aan de Radboud Universiteit haalt. Twijfel je welk studietraject het beste bij je past? Neem bij vragen contact op met de studieadviseur.

Zij-instroom en deeltijd

Wil je de overstap maken naar het onderwijs of vanuit een baan in het onderwijs doorgroeien naar een eerstegraads bevoegdheid? En heb je een bachelordiploma gerelateerd aan het schoolvak en een wo-masterdiploma? Dan is het zij-instroomtraject van de...

Contactinformatie

Oriënteer je je op één van onze lerarenopleidingen en kun je advies gebruiken? De studieadviseurs zijn er voor je! Zij helpen je aan informatie, advies en begeleiding rondom alle lerarenopleidingen.