Wat kun je ermee

Arbeidsmarktperspectief

De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs verschilt sterk per regio en per vak. De komende jaren zijn vooral docenten vreemde talen en exacte vakken nodig. Voor de vakken op maatschappelijk gebied is het moeilijker om na je afstuderen gelijk een baan te vinden.

Als leraar kun je je blijven ontwikkelen in je vak. Bijvoorbeeld door (nascholings-) cursussen te volgen en studiedagen of conferenties te bezoeken. Verder kun je leerlingbegeleider worden of jaarcoördinator. Of doorgroeien naar managementfuncties, zoals afdelingsleider of rector. Er zijn legio mogelijkheden.

Het onderwijs uit? Met je verworven vaardigheden kun je prima terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Vaardigheden als kennisoverdracht, het leidinggeven aan groepen en sociale en communicatieve vaardigheden komen ook daar goed van pas.

Meer informatie over het toekomstperspectief voor docenten vind je op de volgende websites:

Mogelijke beroepen

  • Docent
  • Teamleider Vaksectie
  • Projectmanager Onderwijs

Radboud Career Service

De Radboud Career Service begeleidt en ondersteunt studenten en jonge oud-studenten naar de arbeidsmarkt. Je kunt bij de Career Service terecht voor loopbaanadvies, sollicitatietips of voor informatie over stages en vacatures.

Promoveren

Wanneer je je master hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi – ook wel PhD students genoemd – verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied. Een klein deel van de afgestudeerden van de lerarenopleiding wordt promovendus.