Wouter Marinissen

Portretfoto van Wouter Marinissen
De interactie en gesprekken met leerlingen en collega's voeden mijn ideeënstroom en visie op het onderwijs.
Naam
Wouter Marinissen
Opleiding
Eenjarige Educatieve Master Frans
Huidige functie
Eerstegraads docent Frans
Vooropleiding
Bachelor Romaanse talen en culturen, Master Literair Bedrijf en Master Arts and Culture

Met zijn lessen over de Franse taal en cultuur wil Wouter de wereldblik van leerlingen verruimen en zo een bijdrage leveren aan hun toekomst. Met zijn onderwijs wil hij leerlingen het gevoel geven dat zij zichzelf mogen zijn. De Eenjarige Educatieve Master Frans hielp hem om het onderwijsvak te leren en zijn eerstegraads lesbevoegdheid te halen.

Over de Eenjarige Educatieve Master Frans 

Wouter ervaarde tijdens de opleiding veel vrijheid om zijn creatieve ideeën optimaal te laten floreren. Hij vond met name de vakken waarin lessimulaties werden gehouden zeer leerzaam. 'De opleiding heeft mij tools gegeven die ik mij vervolgens eigen kon maken in de lespraktijk. Deze tools vormen nu de bouwstenen van mijn lessen en de manier waarop ik voor de klas sta.' Ook heeft hij veel over zichzelf geleerd en zijn valkuilen en kwaliteiten beter leren kennen. 'Docenten zijn erg betrokken bij jouw persoonlijke ontwikkeling en groeiproces.'

Een rolmodel zijn 

Waarom Wouter docent wilde worden? 'Omdat ik kinderen in één van de meest vormende periodes in hun leven houvast en richting wilde geven. Ik wil graag een rolmodel zijn en leerlingen het gevoel geven dat ze volledig zichzelf mogen zijn. Want pas als leerlingen zich echt gezien en gehoord voelen, kunnen ze optimaal leren en hun talenten ontdekken. Daarnaast heb ik een liefde voor (Franse) kunst en cultuur. Via deze onderwerpen wilde ik de wereldblik van leerlingen verruimen en ze tegelijkertijd handvatten geven voor het leren van een nieuwe taal, die voor hen deuren kan gaan openen.'

Het mooiste aan docent zijn 

Geen dag is hetzelfde, geen les is hetzelfde, en geen leerling is hetzelfde, zo zegt Wouter. Dat vindt hij het mooiste aan docent zijn. 'Het is een dynamische baan waarin je individuen ziet groeien en ziet worden wie ze eigenlijk van binnen al zijn.' Tijdens zijn stage genoot hij van de interactie en gesprekken met leerlingen en collega's en ontwikkelde hij zijn ideeën over het onderwijs. Ook gaf zijn werkplekbegeleider hem waardevolle inzichten. 

Tip voor aankomende studenten 

'Go with the flow' is Wouter's adagium. 'Heb vertrouwen in je kunnen en werk vanuit je eigen kracht. Blijf naar jezelf luisteren, want je intuïtie geeft je vaak de beste adviezen.' Hij geeft daarnaast de tip om een keer een kijkje te nemen op een school. Zo krijg je toch al wel een goede indruk van hoe het op een school allemaal functioneert en wat er komt kijken bij het docentschap.