KIK-start

KIK-start: welkom bij de lerarenopleiding!

We bieden al onze studenten de mogelijkheid om nog voordat de opleiding officieel start Krachtig met onze opleiding in Interactie, Kennis te maken. Kortom, een KIK-start! Je maakt op een informele manier verder kennis met elkaar, de opleiding en het prachtige beroep van leraar. 

Wat is het idee?

Het KIK-gesprek is bedoeld als een informele kennismaking met onze lerarenopleiding en met de docenten en medestudenten. Het is nadrukkelijk niet bedoeld ter beoordeling of selectie. Het is een oriënterend moment waarin wederwijdse verwachtingen gedeeld kunnen worden. In het gesprek onderzoeken we een aantal belangrijke aspecten van het onderwijs: 

  • Hoe breng je het enthousiasme voor je vak voor de klas?
  • Hoe ziet een betekenisvolle relatie met leerlingen en collegae eruit?
  • Wat zijn de kwaliteiten die jou tot een goede leraar maken?
  • Wat zijn de genodigde kwaliteiten die jou een goede student in de educatieve master maken?
  • Wat zijn je valkuilen en hoe vermijd je die?
  • Hoe weet je of een leerling iets leert? Hoe weet een leerling dat zelf?
  • Welk beeld heb je van de doelgroep waaraan je gaat lesgeven en hoe makkelijk of moeilijk denk je dat het voor joug aat zij om met deze doelgroep te communiceren?
  • Wat spreekt je aan in het lesgeven in het door jou gekozen schoolvak?

Wat kun je verwachten?

Tijdens het KIK-gesprek ga je in op verschillende vragen over jouw beeld van de opleiding, jouw beeld van het beroep en het beeld van jezelf. Het gesprek wordt geleid doo reen opleider van de docentenacademie en een vakinhoudelijk docent uit de faculteit. Alle aankomende studenten worden uitgenodigd om in groepjes van ongeveer negen studenten in gesprek te gaan. Deze kennismaking kan je helpen om je goed voor te bereiden op de start van de opleiding. Het neemt misschien vragen weg die je zelf nog hebt, het brengt mogelijk nieuwe inzichten en het is natuurlijk leuk om alvast wat gezichten te zien. Tijdens dit gesprek worden verschillende situaties besproken waar je als leraar mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een casus of aan een filmfragment. 

De groepsgesprekken van de KIk vinden jaarlijks plaats in eind mei of begin juni. Wanneer je je aanmeldt voor de opleiding ontvang je van ons een uitnodiging.

Wanneer?

Start jij in september 2024 met je opleiding? De groepsgesprekken van de KIK vinden dan maandag 27 en vrijdag 31 mei 2024 plaats. Je hoeft je hier niet zelf voor aan te melden, wij delen je in.

Je ontvangt op een later tijdstip de datum en het tijdstip van jouw groepsgesprekken.

Heb je een vraag over de KIK-start? Neem dan contact op met studentenadministratie [at] docentenacademie.ru.nl (studentenadministratie[at]docentenacademie[dot]ru[dot]nl).

KIK-start tijdlijn