Deeltijd

Je kunt de Eenjarige Educatieve Master ook in deeltijd volgen. Wil je werk en studie combineren? Is een voltijd opleiding vanwege een andere reden niet haalbaar voor jou? Wil je meer tijd hebben om het docentschap je eigen te maken? Of moet je nog deficiëntievakken volgen? Dan is deeltijd misschien een interessante optie. Afhankelijk van je vooropleiding kun je bovendien in aanmerking komen voor vrijstellingen. 

Deeltijdprogramma

Praktijkervaring is essentieel om een goede docent te kunnen worden. Daarom bestaat de lerarenopleiding voor de helft uit theorie en voor de helft uit praktijk. Voor de deeltijd variant geldt dat je op maandag onderwijs volgt aan de universiteit. Daarnaast loop je stage op dinsdag, woensdag en/of donderdag (drie dagdelen per week). De momenten waarop geen stage of colleges zijn geroosterd, besteed je aan zelfstudie en opdrachten.

  • Het eerste jaar bestaat uit 30 EC, waarvan 15 EC onderwijs aan de universiteit en 15 EC begeleide stage. In deze fase krijg je de theoretische basis en de praktische middelen aangereikt om onder begeleiding van je schoolpracticumdocent je eerste lessen te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren; aan het einde van deze fase ben je geschikt voor de zelfstandige stage, waarbij je onbegeleid voor de klas staat.
  • Het tweede jaar bestaat ook uit 30 EC, waarvan 15 EC onderwijs aan de universiteit en 15 EC zelfstandige stage; in deze fase verdiep je je theoretische kennis, onder andere doordat je een praktijkonderzoek ontwerpt en uitvoert. Daarnaast ontwerp je een innovatief leerpakket dat je uitvoert op je stageschool.

 

Specialisatiecursussen

Tijdens de opleiding volg je twee specialisatiecursussen. Deze worden aangeboden in periode 2, 3 en 4. Voor een overzicht van de specialisatiecursussen, zie de studiegids.

Verschil tussen zij-instroom en deeltijd

Twijfel je over de vraag welk studietraject het beste bij je past? Voor de meeste overstappers is een lerarenopleiding in voltijd geen optie, omdat dit lastig te combineren is met een druk gezinsleven en een (parttime) baan. Vaak sluit een deeltijdopleiding of een zij-instroomtraject beter aan. Maar wat zijn de verschillen? In dit artikel lees je er alles over. Neem bij vragen contact op met de studieadviseur.

Contactinformatie

Oriënteer je je op één van onze lerarenopleidingen en kun je advies gebruiken? De studieadviseurs zijn er voor je! Zij helpen je aan informatie, advies en begeleiding rondom alle lerarenopleidingen.

Zij-instroom

Wil je de overstap maken naar het onderwijs of vanuit een baan in het onderwijs doorgroeien naar een eerstegraads bevoegdheid? En heb je een bachelordiploma gerelateerd aan het schoolvak en een wo-masterdiploma? Dan is het zij-instroomtraject van de...