Over ons onderzoek

Onderzoeksinstituut

Deze masterspecialisatie is nauw verbonden met het Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES), een toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van menselijke impact op de natuurlijke omgeving. Het instituut draagt bij aan het beperken van de achteruitgang van ecosystemen en het vinden van oplossingen om de natuurlijke omgeving te herstellen.

Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES)

Onderzoeksafdelingen

Tijdens je masteropleiding zul je ten minste één stage lopen bij een van onze onderzoekafdelingen. Relevante afdelingen zijn bijvoorbeeld:

Onze onderzoekers

Mijn belangrijkste drijfveer voor dit vakgebied is mijn bezorgdheid over de door mensen veroorzaakte wereldwijde afname van biodiversiteit.
Aafke Schipper
Aafke Schipper Associate Professor in Environmental Science Het verhaal van Aafke Schipper
De afwisseling van in het lab werken en buiten op onderzoek uitgaan, vind ik geweldig.
Annelies Veraart
Annelies Veraart Assistant professor Ecology Het verhaal van Annelies Veraart
Bekijk alle onderzoekers bij RIBEs

Onderzoeksprojecten

Benieuwd waar onze onderzoekers aan werken? Neem een kijkje bij de lopende projecten.

  • Peatland

    Carbon Connects

    Carbon Connects is een initiatief van Interreg North-West Europe met als belangrijkste focus het herstel van veengebieden.

  • Autobanden en plastic afval op het strand

    LABPLAS: Land-Based Solutions for Plastics in the Sea

    Het project zal wetenschappelijk bewijs leveren om te helpen bij het maken van beslissingen over regelgeving voor plastic in het milieu.

  • CO2 emissions remain stable: is this the turning point?

    The Power of Size

    Dit project kijkt naar chemische vervuiling, een van de snelst groeiende milieuproblemen ter wereld. Het project leidt relaties af voor parameters die de emissie, verspreiding, accumulatie en effecten van stoffen bepalen.

Ontdek meer projecten

Onderzoeksfaciliteiten 

RIBES-onderzoekers maken gebruik van state-of-the-art moleculaire, analytische en microscopische faciliteiten in het moderne Huygens-gebouw van de Radboud Universiteit. Nieuwe kassen en groeikamers zijn speciaal ontworpen voor de onderzoeksbehoeften van RIBES en zijn operationeel sinds 2014.

Kas 

In juli 2014 werd een nieuw kascomplex in gebruik genomen. De acht groeikamers variëren van 160 tot 240 m2. Twee kleine compartimenten zijn bestemd voor klimaatkasten. De kas is voorzien van een geavanceerd klimaatregelsysteem, schaduw en energiebesparende schermen. Regenwater dat van het kasdak komt, wordt opgevangen in bassins en na UV-behandeling gebruikt voor het bewateren van de planten.

Phytotron

In de Experimentele Tuin is de unieke Nijmeegse Phytotron een experimentele faciliteit met containers voor ecologische studies op mesocosmos-schaal. Gepositioneerd onder een regenscherm worden langetermijnstudies uitgevoerd onder omgevingsomstandigheden, met water geleverd via een geautomatiseerd druppelirrigatiesysteem. De Phytotron is ontworpen voor studies naar ondergrondse processen, inclusief een minirhizotron-systeem voor wortelobservaties. Het is een unieke onderzoeksfaciliteit omdat plantengroei en ondergrondse wortelinteractie kunnen worden bestudeerd in grote gecompartimenteerde containers zonder de planten te belasten of destructieve methoden te gebruiken.

Experimentele Tuin 

Het experimentele veld is ongeveer 7500 m2 groot, inclusief kleinere en grotere vijvers, en is geschikt voor diverse veldexperimenten.