MasterspecialisatieFilosofie van de Cognitiewetenschappen
Studeer je Psychologie, Kunstmatige Intelligentie of (Cognitieve) Neurowetenschappen en zoek je filosofische verdieping? Volg de master Filosofie van de Cognitiewetenschappen en denk voorbij de grenzen van je discipline.
Iets voor jou?
- Onderscheid je van andere wetenschappers op de arbeidsmarkt.
- Een ruim aanbod van cursussen over klassieke filosofische thema's. Denk aan vraagstukken als: Wat is bewustzijn?, Hebben we vrije wil? en meer toegepaste vraagstukken als: Wat is een mechanistische verklaring?, Hoe begrijpen we anderen?
- Nauwe samenwerking met het Donders Institute.
Toelatingseisen
Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.
Toelating en inschrijvingInschrijven
Als je hebt vastgesteld dat je met jouw vooropleiding toegelaten kan worden, kun je je gaan aanmelden via Studielink.
Naar StudielinkFactsheet
- Voertaal
- Nederlands
- Studieduur
- 2 jaar (120 EC)
- Start
- Februari, September
- Contacturen
- 8-16
- Opleidingsvorm
- Voltijd
- Graadnaam
- Master of Arts, specialisatie van Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied
- Faculteit
- Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
- CROHO code
- 60823
- Accreditatie
- NVAO
Wat ga je leren?
In deze masterspecialisatie bestudeer je menselijke cognitie vanuit een interdisciplinair perspectief. Je doet onder andere onderzoek naar de relatie tussen cognitie, taal en cultuur, de ontwikkeling van sociale cognitie, het verschil tussen menselijke, dierlijke en kunstmatige cognitie, en de vraag wat een cognitieve stoornis eigenlijk is. In je onderzoek betrek je recente inzichten vanuit de psychologie, kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschappen en haak je aan bij belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
StudieprogrammaWat kun je ermee?
Deze specialisatie kent nog geen alumni, maar studenten van de opleiding Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied komen veelal terecht in:
- het wetenschappelijk onderzoek (PhD)
- het onderwijs
- journalistiek
- beleidsadviesfuncties
- functie binnen een techbedrijf
Onderzoek
Pim Haselager
‘Mijn onderzoek focust op de implicaties die cognitieve neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie hebben op de samenleving en het menselijke zelfbegrip. Ik bestudeer de ethische- en maatschappelijke implicaties van onderzoek in, en daaruit voortvloeiend technologieën van cognitieve neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie, zoals bijvoorbeeld van robotica, Brain-Computer Interfacing en Deep Brain Stimulation. Ik ben specifiek geïnteresseerd in de integratie van empirisch werk (experimenten, computationele modellering, robotica) in filosofische problemen die betrekking hebben tot kennis, identiteit, verantwoordelijkheid en intelligent gedrag.’
Leon de Bruin
‘Mijn onderzoek is gefocust op embodied cognition en haar filosofische en empirische gevolgen, specifiek in het vel van neurowetenschappen en psychiatrie. Ik bestudeer de implicaties van embodied cognition voor ons begrip van (de natuur van) mentale gezondheid. Op dit moment werk ik aan een project dat gaat over vertaling, waarin we ons afvragen hoe we bevindingen van fundamenteel neurowetenschappelijk onderzoek kunnen vertalen naar psychiatrische praktijken en vice-versa.’
Onderwerpen masterscriptie
Een aantal voorbeelden van onderwerpen voor de masterscriptie:
Multiplexen (Leon de Bruin)
Multiplexen zijn netwerken die bestaan uit meerdere lagen waarin knooppunten van verschillende lagen verbonden zijn met elkaar via verschillende soorten verbindingen. Deze zorgen voor een unieke mogelijkheid tot het bestuderen van structurele/anatomische verbondenheid en functionele verbondenheid op hetzelfde moment. Wat voor soort verklaring bieden multiplexen?
Gesitueerde psychiatrie (Derek Strijbos)
Mentale aandoeningen ontwikkelen zich in een context van een persoonlijke narratief en specifieke sociaal-culturele omstandigheden. Dit betekent dat de vertaling tussen psychiatrie en neurowetenschappen in passende contexten gesitueerd moeten zijn. Wat zijn de belangrijkste contextuele factoren waar clinici rekening mee zouden moeten houden wanneer ze neurowetenschappelijke bevindingen vertalen naar hun patiënten?
Vragen over de studie?
Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.
ContactCollegegeld
Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Collegegeld