Wat spreekt je aan in de master en waarom?
Tijdens de master Filosofie van de Natuur- en Levenswetenschappen leer je om alles te bevragen wat tijdens een studie scheikunde of natuurkunde als waar verondersteld wordt. Het leuke vind ik dat je je echt door je nieuwsgierigheid mag laten leiden bij het stellen van die vragen. Typische vragen zouden zo kunnen zijn: Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de werkelijkheid? Is de wetenschappelijke methode de juiste manier om de wereld om ons heen te bestuderen, of kent zij ook gebreken? Wat doet de enorme technologische vooruitgang met de verhouding tussen mens en natuur?
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.
De vakken die je enkel met mensen van de eigen master volgt vind ik het leukst. Je zit met ongeveer vijftien tot twintig medestudenten, waardoor er veel ruimte is voor discussie tijdens de colleges. Sommige colleges zijn daardoor meer bijeenkomsten dan zomaar hoorcolleges. Deze zeer interactieve sfeer, die goed bij een filosofieopleiding past, bevalt mij zeer.
Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?
Filosofie betreft een compleet andere manier van studeren dan ik gewend was in mijn bachelor Science. Waar ik eerst vooral over atomen en moleculen leerde en daaraan leerde rekenen, ben ik nu voor filosofie het allergrootste deel van de tijd bezig met lezen en schrijven. De specifieke manier van het lezen van filosofische teksten en het filosofisch schrijven zijn vaardigheden die je echt moet trainen. Dat was voor mij aan het begin soms even zoeken. Gelukkig wordt je daar tijdens de opleiding in verschillende vakken goed in begeleid.
Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?
Momenteel bevindt ik me nog niet in de scriptiefase, maar die zit er wel aan te komen. Ik weet het nog niet precies, maar ik wil in elk geval iets gaan doen met natuur, wildernis en technologie. De mens heeft uit een soort angst voor het onbekende een enorme wetenschap ontwikkeld die niks meer onverklaard laat. Tegelijkertijd vormen natuur en wildernis voor veel mensen een mogelijkheid tot ontsnapping aan het alledaagse, die voor velen kennelijk belangrijk is. Dit uit de weg ruimen van het onbekende, terwijl er aan dat onbekende tegelijkertijd een bepaalde behoefte lijkt te zijn, vind ik een interessante spanning. Het speelt met ons begrip van wildernis en tegelijkertijd met wetenschappelijke vooruitgang.
Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?
Ik denk dat je met filosofie leert om alles in een kritisch daglicht te stellen. Je leert secuur lezen en schrijven. Iedere onderzoeksgroep, ieder bedrijf of iedere instantie heeft er baat bij om iemand te hebben die net een andere kijk op de zaken heeft en de dingen in een bepaald perspectief kan plaatsen. Dat is precies wat je tijdens deze master leert.