Campus foto met lachende studenten.

MasterspecialisatieFilosofie van Taal en Cognitie

Deze specialisatie is analytisch georiënteerd en ligt op het snijvlak van cognitiefilosofie, taalfilosofie en cognitieve wetenschappen. Je bestudeert vragen rondom culturele evolutie, waarneming en begrip, coöperatief gedrag, bewustzijn en vrije wil.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Dé specialisatie voor wie zich in de bachelor specialiseerde op het gebied van taalfilosofie of cognitiefilosofie.
  • Veel keuzevrijheid in het samenstellen van je programma.
  • Onderwijs dat aansluit bij het actuele onderzoek van de docenten.
  • Veel aandacht voor het werkveld van de analytisch filosoof.
  • Deze opleiding scoort bovengemiddeld goed ten opzichte van het landelijk gemiddelde (Bron: Keuzegids Masters 2024)
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Er wordt actieve inbreng gevraagd, maar ook genoeg eigen verantwoordelijkheid gegeven.
Portret Annetoos Struik
Annetoos Struik Student Het verhaal van Annetoos
Kennismaken

Wat ga je leren?

Deze masterspecialisatie is sterk interdisciplinair georiënteerd. In je onderzoek maak je gebruik van de methoden van de hedendaagse analytische filosofie, maar inzichten uit de psychologie, de taalwetenschap en cognitieve neurowetenschap spelen ook een belangrijke rol. In de colleges leer je filosofische vragen te stellen bij wetenschappelijke ontwikkelingen en de maatschappelijke consequenties daarvan te doordenken.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na afronding van je studie Filosofie van Taal en Cognitie kun je veel kanten op. Als je in het onderwijs wilt werken, kun je doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie. Ook kun je aan de slag in de journalistiek, bijvoorbeeld als recensent, journalist of redacteur. Je kunt als beleidsmedewerker gaan werken bij de (semi-)overheid of bij culturele en maatschappelijke instellingen. Je kunt de politiek in of aan de slag in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als trainer/coach, communicatieadviseur of ethisch deskundige.

‘Ik vind het belangrijk dat studenten een balans vinden tussen kritiek leveren, bijvoorbeeld op wetenschappelijk onderzoek naar vrije wil, maar vervolgens constructieve suggesties doen over hoe het dan wel zou kunnen.’

- Leon de Bruin, Universitair Docent Cognitiefilosofie

Wat kun je ermee?

Onderzoek

Analytische filosofen spelen een belangrijke rol in het kritisch bevragen van wetenschappelijk onderzoek en de begrippen die daarin een belangrijke rol spelen. Volgens Marc Slors, hoogleraar Cognitiefilosofie, blijft het vertaalproces tussen wetenschap en maatschappij vaak onderbelicht. Er bestaat een nauwe samenwerking tussen de leerstoel Filosofie van Cognitie en Taal, de Faculteit der Letteren, het Max Planck Institute for Psycholinguistics en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Studenten kunnen hier dan ook terecht om onderzoek te doen in het kader van hun masterscriptie. Daarnaast faciliteert het programma Cognitive Humanities onderzoek naar de relatie tussen taal, cultuur, en religie enerzijds en menselijk cognitie anderzijds.

Meer over ons onderzoek

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld