Daan Lijdsman

Portret Daan Lijdsman
Deze master spreekt me zeer erg aan omdat het zich bevindt op het snijvlak tussen de 'exacte' wetenschappen en de filosofie.
Naam
Daan Lijdsman
Opleiding
Filosofie van Taal en Cognitie
Vooropleiding
Filosofie

Daan Lijdsman is masterstudent Filosofie van Taal en Cognitie.

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Deze master spreekt me zeer erg aan omdat het zich bevindt op het snijvlak tussen de 'exacte' wetenschappen en de filosofie. Een specialisatie binnen deze master, cognitiefilosofie, houdt zich dus niet alleen bezig met psychologie en kunstmatige intelligentie, maar gaat net een stap verder die het geheel nog wat interessanter maakt: kunnen we spreken over gedachten en emoties in machines en welke gevolgen zou dat hebben voor onze omgang met deze machines? En wanneer machines ook emoties en gedachten hebben, moeten we dan niet spreken over een homo sapiens 3.0? En wat voor een effect zou dat hebben op ons eigen voortbestaan?

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

De sfeer binnen de opleiding ervaar ik als zeer positief. De docenten staan altijd voor je klaar en even aankloppen met een vraag over deadlines en aanverwanten is nimmer een probleem. Daarnaast worden er regelmatig laagdrempelige evenementen georganiseerd waarin men zowel studenten als docenten in een fijne sfeer kan leren kennen.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Het meest uitdagende aan deze master vind ik hetgeen wat mij ook het meest aanspreekt: dat deze master zich bevindt op het snijvlak tussen de 'exacte' wetenschappen en de filosofie. Regelmatig komen er lange logische formules, psychologische onderzoeken of ingewikkelde natuurkundige berekeningen voor, iets wat niet altijd even gemakkelijk te begrijpen is. Zeer interessant, maar ook zeer uitdagend.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Tijdens de scriptie wordt je erg vrijgelaten in het onderwerp dat je kiest. Aangezien ik ook geschiedenis studeer, wilde ik deze twee vakgebieden graag combineren. Daarom schrijf ik mijn masterscriptie filosofie over taalfilosofie en het ontstaan van verschillende talen volgens de vroegmiddeleeuwse filosoof en bisschop Isidorus van Sevilla. Hoewel het gehalte psychologische onderzoeken en logische formules hier geringer is dan het aantal Bijbelcitaten, is het voor mij minstens net zo interessant. Hoe breed je interesses ook mogen zijn, bij deze master kan je ongetwijfeld je ei kwijt.